23948sdkhjf

Stor rift om EUX mekaniker-elever

På få år er EUX-uddannelsen blevet en succes hos de lokale virksomheder i Ringkøbing-Skjern. Der er brug for, at flere vil uddanne en mekaniker med studenterhue, lyder meldingen fra Skjern Tekniske Skole.

VIDEN På den jyske vestkyst er ungdomsuddannelsen EUX, der kombinerer en studentereksamen med en erhvervsuddannelse, blevet en poleret rav-klump. På EUX Skjern Tekniske Skole glæder man sig over, at erhvervslivet har taget så godt imod den nye uddannelse, at der nu er rift om at få elever, der har høj faglig tilgang til mekanikerfaget samtidig med, at de får studenterhue på efter fem års veksel-uddannelse mellem skole og virksomhed. Rektor John Lemming er glad for, at virksomhederne benytter den nye type uddannelse, der giver en anden type lærling.

- Vi er meget glade for, at vi nu kan sige, at virksomhederne har taget så godt imod uddannelsen, at alle EUX Mekanikere og EUX Smede har læreplads, siger rektor John Lemming.

Uddanner egne specialister

I efterhånden flere år har vi hørt, at erhvervslivet fremover får store udfordringer på grund af manglende faglærte. Værksteder og produktionsvirksomheder bliver nødt til i endnu højere grad at importere arbejdskraft, hvis ikke flere unge vælger en erhvervsuddannelse. Samtidig ønsker mange forældre, at deres børn vælger uddannelse, der giver gode muligheder for at læse videre. Det kan man i dag med langt de fleste ungdomsuddannelser, men med en EUX er det blevet endnu mere oplagt for også elever med en erhvervsuddannelse, da den giver direkte adgang til flere videregående uddannelser.

- Vi ser, at flere virksomheder ser EUX-eleverne som deres fremtidige specialister. Altså at de vælger en EUX-elev, fordi de ofte har en anden tilgang til faget og til uddannelse. Flere håber, at deres EUX-elev læser videre og enten bliver i virksomheden eller kommer tilbage. På den måde bruger de EUX-eleverne til at fremtidssikre virksomheden, siger John Lemming.

Alle elever får læreplads

Der er imidlertid nu opstået et positivt "problem" i Ringkøbing-Skjern: Alle elever, som har valgt en EUX Mekaniker og en EUX Smed på skolen, har fået læreplads. Det skyldes ifølge rektoren, at virksomhederne i den grad har fået øjnene op for den helt særlige type elever og fundet rytmen i, at eleverne er på virksomheden i et andet flow end de EUD-elever, de måske er vant til at have; EUD-elever er på skiftevis skole og ude på lærepladsen i perioder på fem og otte uger - EUX-eleverne er skiftevis et halvt år på skole og et halvt år i virksomheden.

- Det er en anden måde at have elever på, det er klart. Men det giver også nogle andre muligheder, når man har eleverne ude på virksomhederne i et halvt år, siger John Lemming.

Fakta om EUX-uddannelsen
  • En erhvervsfaglig studentereksamen med både studenterhue og svendebrev
  • Med ét år oven i den ordinære erhvervsuddannelse får man kompetencegivende fag til en række videregående uddannelser
  • Uddannelsen er bygget op med skiftevis et halvt år på skole og et halvt år ude i virksomhederne
  • Læs mere på www.ug.dk HER

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.928