Navneforvirring om dele

| Af Lars Hedegaard | Tip redaktionen om en historie

Indlæg til den verserende debat vedrørende originale og alternative skadesdele i autobranchen fra Lars Hedegaard, adm. direktør for Scan Auto & Dybbroe Group A/S, som foreslår ensartede navne.

DEBAT I forlængelse af den verserende debat og de sidste dages skriverier omkring brugen af alternative og originale skadesdele i autobranchen, har jeg følgende kommentarer.

Det er yderst glædeligt, at der nu endelig kommer fokus på de kvalitetsbetegnelser, der misvisende kommunikeres og markedsføres i autobranchen, når det gælder skades- og karrosseridele.

Læs også: Karrosseri-rapport tegner ikke et generelt billede

Jeg skal indledningsvis skrive, at vi som udbyder af primært originale skadesdele INTET har imod alternative skadesdele, men alene prøve at belyse de objektive forskelle og dermed mekanismer, der eksisterer i markedet. Den netop indledte debat er kun "toppen af isbjerget", og der er mekanismer og meget store kræfter i hele Europa, som virkelig ønsker at belyse fakta og eventuelle misforståelser i forhold til kvalitetsnormer i autobranchen.

Jeg mener derfor (modsat øvrige kommentarer), at en standardisering netop kunne have særdeles god "gang på jord" i EU, når vi taler om skadesdele og anvendelse af samme i autobranchen.

Er ikke skurken
Jeg mener, at forsikringsselskaberne fejlagtigt er den interessent i branchen, der er blevet udnævnt til skurken i forhold til at "tryne" reparatørerne vedrørende valg af originale kontra alternative skadesdele ved forsikringsskader.

Forsikringsbranchen og dermed forsikringsselskaberne driver (forhåbentlig) bare en virksomhed, hvor de forsøger at optimere indtjening og dermed afkast til ejere/aktionærer. Hvis forsikringsselskaberne fejlagtigt har fået opfattelsen/forståelsen af, at de alternative skades- og karrosseridele, der udbydes i markedet, er på kvalitetsmæssig niveau med de originale skadesdele, så ville jeg - set med deres interesse - naturligvis også vælge en eksempelvis alternativ skadesdel, hvis den kan købes for 500 kroner og den originale skadesdel koster eksempelvis 1000 kroner. Vel egentligt kun ganske naturligt og meget forståeligt?

Læs også: Stilhed om karrosseri-rapport

Udbydere er skurken
Men "skurken" er de udbydere, som fortæller forsikringsselskaberne, at delene er af samme kvalitet. Og hertil skal jeg endnu engang gentage mig selv: Vi har absolut intet imod de alternative og uoriginale skadesdele, som bestemt kan have en berettigelse i markedet. Jeg vil blot med dette indlæg forsøge, at gøre markedet (reparatører, forsikringsselskaber, producenter, distributører) opmærksomme på, at hele miseren ligger i en forskellig opfattelse af kvalitet og den måde, hvorpå vi beskriver/døber vores skadesdele.

Forsikringsselskaberne opererer med de herunder følgende kvalitetsbetegnelser angående skades- og karrosseridele i autobranchen. En i princippet ganske fin opdeling, HVIS den reelle kvalitet af delene "matcher" kvalitetsbetegnelsen:

OE Original skadesdel

OEM Alternativ skadesdel i original kvalitet

A1 Alternativ skadesdel i original kvalitet

MQSP Matching Quality Spare Parts

Herunder den rigtige definition af kvaliteterne i autobranchen, og hvis alle anvendte denne, ville vi undgå mange misforståelser til fælles værdi for alle aktører i branchen:

OE 100% Original skadesdel produceret af bilproducenten eller en af denne godkendt leverandør (original emballage)

OEM 100% samme skadesdel som den originale, men blot i en anden emballage (eksempelvis en forlygte fra producenten Valeo, hvor kun emballagen adskiller produktet fra det i den "originale" emballage)

Skadesdele, som IKKE kan henledes til ovennævnte kvalitetsnormer, må være at betragte som alternative dele. Dele som i princippet kan være ganske udmærkede, men det må være op til vi leverandører, at bevise og ikke mindst dokumentere, at delene fuldt ud er på kvalitetsmæssigt niveau med OE/OEM skadesdele. Ellers tror forsikringsselskaberne med rette, at de "bare" gør en god forretning.

Læs også: Forsikringsbranchen melder pas

Ensartet kvalitetsbeskrivelse
Jeg vil derfor opfordre til, at vi står sammen i branchen og beslutter en ensartet kvalitetsbeskrivelse.

Mit forslag vil være, at vi "døber" alle de skadesdele, som ikke indgår i ovennævnte kvalitetsbeskrivelse (OE & OEM), som værende alternative/uoriginale reservedele. Og det må således være os leverandører af skadesdele, som har forpligtigelsen til at dokumentere, at delene er 100 procent sammenlignelige med OE/OEM skadesdele.

Der skrives i et tidligere indlæg til debatten, at de i FORCE rapporten testede dele kun udgør en meget lille procentdel af produktpaletten, men det gør bare forpligtigelsen hos os leverandører endnu større - vi har ansvaret og dermed opgaven i forhold til at berettige vores kvalitetsbegreber.

Irritationsprocent
Vi kan som leverandører ikke "dække" os bag en lav reklamationsprocent på de alternative skadesdele, da mange af reparatørerne IKKE orker at lave reklamationsrapporter på delene, men i stedet smider delen i containeren og køber en original reservedel.

Læs også: Stor ballade? - bestemt ikke hos os!

Her må vi igen være de "voksne" og dermed ansvarlige og dokumentere skadedelenes kvalitet. En reparatør går ikke meget op i generelle reklamationsprocenter, reparatøren anvender i stedet irritationsprocent, som et begreb, da en eksempelvis dårlig pasform giver "smeden" grå hår i nakken. Det er vist en meget kendt faktor i branchen!

Markedsføring
Hvis vi leverandører i stedet døber alle skadesdele, der IKKE er enten OE eller OEM, til alternative reservedele og dermed den kvalitetsbetegnelse, som efterfølgende vil fremtræde i forsikringsselskabernes kataloger, så må det implicit være forsikringsselskabernes valg i forhold til, hvordan de ønsker at en trafikskadet bil skal laves.

Forsikringsselskaberne driver som tidligere skrevet en forretning, hvor økonomi naturligvis er på dagsordenen. Man kunne jo i den forbindelse sende en tanke og opfordring til forsikringsselskabernes "salgs-/produktafdelinger" i forhold til, at de markedsførte og kommunikerede i markedet, at deres selskab måske ikke har den laveste årlige præmie på bilforsikringerne, MEN til gengæld var kunderne garanterede, at der ved eventuel trafikskade ALTID blev anvendt 100 procent originale skadesdele i forbindelse med en skadesreparation.

Ingen tør vel gå på kompromis
Det kunne være et salgsparameter i markedet, og jeg tror faktisk, at de selskaber, som valgte at udbyde en lidt dyrere bilforsikring, ville vinde hos mange af landets bilister. Det skal naturligvis kommunikeres og sælges i markedet, for ellers ville en ganske normal bilist (som ikke har kendskab til skadesdele) alligevel vælge den billigste forsikring.

Læs også: Stor ballade om ny reservedels-rapport

Vi er som leverandører (heri indgår også forsikringsselskaberne) garanter for, at bilerne laves 100 procent efter forskrifterne, og ingen af os tør vel gå på kompromis med eksempelvis trafiksikkerheden eller gør vi?

Det skal afslutningsvis skrives, at vi selv udbyder både OE/OEM og uoriginale skadesdele, MEN vi kommunikerer og markedsfører tydeligt i vores kataloger, hvilken kvalitet delen har. Vi opererer med de tre foreslåede kvalitetsbetegnelser, og det må være den rigtige i forhold til at kalde delen for det, den er!

Kun på den måde, kan vi undgå misforståelser i markedet.

Lars Hedegaard

Adm. direktør

Scan Auto & Dybbroe Group A/SHold dig opdateret med Motor-magasinet
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar
Forsiden lige nu
Plus

Karrosseri-rapport tegner ikke et generelt billede

Branchens Autoudvalg vil foranledige dialog mellem værksteder, grossister og producenter vedrørende pasform på de alternative skadesdele.

Kulørt hæder til lak-gigant

Axalta vinder pris for at være førende på reparationslakeringsprodukter.

Plus

Olietabel kan hjælpe på værkstedet

En tabel til olietyper kan være en af de oplagte måder at spare penge på ude på værkstedet, når der skal købes ind.

Plus

Styrelse skal klædes på med lak roadshow

Mulig lovændring for at opføre autolakere-værksteder kan være på vej. Men først skal der mere oplysning til.

Plus

Autogrossist skifter ejer

Autobremsen flytter fra Rødovre til Solrød den 1. maj. CAC har solgt til Henrik Valentin.

Nyhedsbrev

Plus

Autogenbrugere går til Højesteret med moms-sag

Bruge reservedele skal behandles som alle andre dele, mener to brødre.

Online Avis Arkiv

Stenhøj styrker direktionen

Plus

Filter-nørder strømmer til Karlslunde

Rensning af partikelfilter i Karlslunde har trukket filternørder til fra både USA, Belgien, Polen og Kina.

Stopper efter 35 år som formand

Jørgen C. Jensen takker af som spydspids for Værkstedernes Indkøbsforening.

Fællesskabet vejede tungt på antirust-møde

Plus

Lakkæden Danmark skal have ny formand

Flere ændringer er i gang i kæden, og en række initiativer er på listen i 2018.

Plus

Udbyder: Salg af støjdæmpning fordoblet

Vandbaseret rustbeskyttelse til at bekæmpe støj er i kraftig vækst hos en af landets antirustkæder.

Borgmester: Umuligt at nå Formel 1 i København i 2020

Plus

Rust-råd vil bygge hjemmeside og fælles oplysning om bilrust

Et råd bestående af flere brancheaktører vil lave uafhængig information til bilkunder og andre interesserede i rustbeskyttelse.

Ny test: Alternative dele er ringere end originale

Trafiksikkerheden er på spil, mener SKAD, som har fået undersøgt fem alternative versus fem originale dele i omfattende test.

Stilhed om karrosseri-rapport

Udtalelse på vej til omstridt Force-rapport om karrosseridele.

Plus

Nu kommer der knald på Euro 6- katalysatorerne

Især testfasen tager tid, når der skal udvikles katalysatorer til Euro 6-motorer.

Sådan ruster værkstederne sig på storkonflikt

Bli'r 2018 så et Ferrari-år? Eller Kevin-år?

Her er de nye arbejdstider i Autotaks

Plus

Autoophuggere vurderede hed reservedels-rapport

SKAD/Force-rapporten om uoriginale deles problematiske kvalitet var et af flere vigtige emner på DAGs generalforsamling lørdag den 10. marts.

DM i klimateknik vækker begejstring i branchen

Plus

Stor ballade om ny reservedels-rapport

FORCE-rapport om alternative kontra originale karrosseridele bliver stridspunkt i autoudvalget.

Rattet Rundt med motorsporten

Plus

Sådan kan autogenbrugere undgå at snyde sig selv

Plus

Når garantien ikke dækker

Kevin Magnussen - nu med svensk makker

Vildt rygte: Opel er på vej tilbage i rally

Plus

Test-stof i fornyet udgave

Amerikansk invasion: Kæmpernes kamp

Stor ballade? - bestemt ikke hos os!

Forsikringsbranchen melder pas

Plus

Svindeltiltalt branchemand går til modangreb i annonce

Stor interesse for DM i klimateknik

Helt præcis udmåling

Plus

Goodyear står godt fast med helårsdæk

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Guds slangebøsse er en stationcar

Nu også Bilstein, direkte fra Tyskland

Nemt at bestille powerpack hos JO Hydraulics A/S

Mercedes Vito panelbeskytter (sidebars) er nu på lager til kort og lang model

Ny HB3 og HB4 X-treme Ultinon LED-lyskilder fra Philips

Biltorvet A/S søger konsulent med erfaring fra autobranchen

Hør Zurab fortælle, hvad Billy betyder for hans virksomhedsdrift

ATE, LUK, Contitech og Ernst reservedele, direkte fra Tyskland

Mini Bertha Argonmix 82-18

Ny håndbog: Få et 'JA' af din bank

Nu har JO Hydraulics A/S også lynkoblinger

Webshop med Kantlister

Originale Mercedes og Smart reservedele, direkte fra Tyskland

Succes med "DøgnVask" i Odense

Trin til panelbeskytter, sidebars, til alle varevogne i varmgalvaniseret

Bæstet fra Michigan – Ford Mustang GT

Nyt Christ Busvaskeanlæg i Esbjerg

LD Handel rydder op!

Trevejs luftstyret ventil hos JO Hydraulics A/S

Panelbeskytter, sidebars, udvikles til alle varevogne i varmgalvaniseret

Hør Syrene fortælle, hvordan hun udnytter spildtiden med Billy

Nyt banebrydende katalog til autobranchen

JO Hydraulics A/S store lager med orbitmotorer.

Salgskonsulent til Biltorvet

Det er ikke aktuelt for os???

Send til en kollega

0.584