23948sdkhjf

Superhelte som fabriksansatte

Menneske eller maskine? Skelet-dragter gør det muligt for medarbejderne hos Ford at løfte komponenter, der ellers ville være for tunge eller besværlige.

KRAFTFORSKNING De nye futuristiske dragter på Fords bilfabrikker leder tankerne i retning af filmene om Tony Starks transformation til superhelten Iron Man. Med såkaldte exo-skeletdragters styrke er det lettere for brugerne at løfte og manøvrere tunge genstande på plads. Det er første gang, at de er blevet fuldt integreret på et samlebånd for biler, oplyser Ford.

Dragterne fungerer ved, at de støtter brugerens skuldre og ryg ved at fordele vægten på hoften, hvilket reducerer arbejdspladsrelaterede skader.

I 2020 vil 25 procent af alle europæere være over 60 år gamle, og ældre arbejdere eller ansatte med mobilitetsproblemer eller slid i kroppen kan have en fordel af skeletdragterne. I Europa udgør slid af kroppen 61 procent af alle arbejdsrelaterede sygdomme, og i Tyskland bidrager det til en nedsat nettoproduktion i landet svarende til 16 milliarder euro.

Skeletdragter er i brug på Fords fabrik i Valencia i Spanien, hvor man bygger Kuga, Mondeo, S-MAX og Transit. Dragterne er lavet af letvægtstitanium og kulfiber, og de hjælper samlebåndsarbejderne med at løfte, flytte og bære alt over tre kilos vægt, når der arbejdes i besværlige stillinger.

Under de indledende forsøg med exoskelet-programmet og i udviklingen af dragter kom omkring 200 medarbejdere med input for at identificere fordele ved dragterne. Herefter blev de 100 medarbejdere, der kunne få størst gavn af teknologien, udvalgt til at arbejde tæt sammen med dragternes designere. Det gælder dem, der flytter tunge eller besværlige dele som benzintanke.

For Ford er indsatsen en del af virksomhedens investering i Industry 4.0, som er en betegnelse for den fjerde industrielle revolution, der består af automatisering, udveksling af data og produktionsteknologier. Ford har allerede registreret 90 procent færre ergonomiske problemer ved besværlige monteringsopgaver. 
 
 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.218