23948sdkhjf

Plast fra bildæk skal væk fra vandet

Miljø- og fødevareministeren støtter nyt projekt, der skal opdage og fjerne de bittesmå stykker bildæk fra vandet.

FORURENING Et nyt projekt skal udvikle metoder til at fjerne mikroplast fra bildæk fra regnvandet. Projektet som Krüger, Aalborg Universitet, Tårnby Forsyning og Ørestad Vandlaug står bag, har fået penge fra Miljø- og Fødevareministeriets MUDP-ordning, som støtter miljøteknologisk innovation.

Projektet undersøger mikroplast fra bildæk, da det er vurderet, at gummi fra bildæk udgør over 60 procent af den mikroplast, som udledes til vandmiljøet. Partiklerne er så små, at de er svære at filtrere fra. Når dækkene på bilen skal skiftes, så skyldes det ofte, at mønstret i gummiet er blevet slidt af. Slidbanerne ligger i stedet som små partikler på vejen og bliver senere skyllet med regnvandet ud i vandmiljøet.

- Projektet kan gøre noget ved en af hovedkilderne til mikroplast i vandmiljøet og viser, at vi er med helt fremme, når det gælder om at udvikle teknologiske løsninger, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Dæk og mikroplast

Mikroplast fra bildæk er ekstremt små partikler på under 10 mikrometer. I projektet benyttes bl.a. et meget fintmasket filter, som er udviklet for nyligt, men som endnu ikke har været brugt til rensning af regnvand. Metoderne benytter sig samtidig af et stof, som får de små stykker plast til at samle sig til større flokke, så de nemmere kan fjernes. Stoffet består af kartoffelstivelse og er dermed 100 procent bionedbrydeligt.  

Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrations Program (MUDP) er et program under Miljø- og Fødevareministeriet, der støtter udvikling, test og demonstration af miljøeffektiv teknologi. Programmet blev oprettet i 2007 og har siden støttet ca. 450 projekter med ca. 575 millioner kroner.  

Der er i september 2017 uddelt 70 mio. kr. til MUDP projekter - i november 2017 uddeles 40 millioner kr. mere til de store fyrtårnsprojekter under MUDP


Voksende fokus på mikroplast
Plastikaffald og m4ikroplast i vores miljø er et stigende problem både i Danmark og i resten af verden. Regeringen har de senere år iværksat en række tiltag mod plastforurening. EU forventes i slutningen af 2017 at lancere en plaststrategi, og når det er sket, vil regeringen invitere til drøftelser om en national handlingsplan mod plastikforurening.

- Selvom vi endnu ikke fuldt ud kender konsekvenserne af mikroplast, så hører plastik ikke hjemme i naturen eller vores vandmiljø. Det er regeringens klare fokus at gøre noget ved problemet og sikre, at mikroplast ikke bliver spredt til vores natur, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Allerede nu har miljø- og fødevareministeren besluttet, at drikkevandet skal undersøges for mikroplast. Det sker efter, at en undersøgelse i flere lande konstaterede mikroplast i et flertal af drikkevandsprøverne.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126