23948sdkhjf

Japansk airbag-producent konkurs

Skandaleramte Takata har mandag søgt om konkursbeskyttelse. Amerikansk konkurrent ventes at overtage aktiverne.

TILBAGEKALD Verdens største leverandø af airbags, den skandaleramte japanske producent Takata, har mandag søgt om konkursbeskyttelse. Den amerikansk konkurrent Key Safety Systems (KSS) ventes at overtage aktiverne.

En fejl ved den mekanisme, der udløser airbags, er skyld i, at den japanske producent af sikkerhedsudstyr til bilbranchen Takata nu opgiver at fortsætte som et selvstændigt selskab. Den japanske producent oplyste mandag ifølge flere medier, at det har søgt om konkursbeskyttelse.

Hovedparten af Takatas aktiver bliver overtaget af den amerikanske rival Key Safety Systems (KSS). Købesummen er på 175 milliarder yen eller 10,5 milliarder kroner.

De mange økonomiske forpligtelser, som Takata er ramt af, er ikke omfattet af aftalen.

100 millioner biler hjemkaldt
Dermed skrives endnu et kapitel i sagaen om det største antal hjemkaldelser af biler nogensinde, som skyldes livsfarlige fejl i airbags fra den japanske producent, der er verdens største leverandør af airbags, som er installeret i en lang række bilfabrikater - herunder Honda, Toyota, Mazda, Nissan, Ford og BMW.

Fejlen, som første gang blev konstateret i 2013 har kostet mindst fire dødfald i USA, hvor airbaggen uden årsag er blevet udløst midt under kørslen. Desuden kan airbaggen som følge af en ulykke blive udløst forkert. I alt er der ifølge avisen The New York Times konstateret 139 ulykker i forbindelse med fejlen.

Omkring 100 millioner biler verden over er blevet tilbagekaldt på grund af defekte airbags fra Takata. Det har medført en række retssager mod Takata med krav om enorme erstatninger. I januar accepterede Takata at betale en bod på én milliard dollar i USA, hvor 70 millioner køretøjer er blevet tilbagekaldt for at få udskiftet airbags.

Og det, der er blevet kaldt den største sikkerhedsskandale i bilindustriens historie, har nu endegyldigt knækket selskabet.

Ifølge Reuters har Takata en gæld på over 1000 milliarder yen. Det svarer til cirka 60 milliarder kroner. Beløbet er ikke officielt bekræftet.

I forrige uge skrev den japanske finansavis Nikkei, at Takata var på nippet til kaste håndklædet i ringen. Nyheden fik kursen på Takatas aktier til at styrtdykke.

Takata har ifølge nyhedsbureauet AFP 12 oversøiske datterselskaber, der ligeledes har søgt om konkursbeskyttelse. Dermed er kreditorer forhindret i at fremsætte krav, der kan forhindre aftalen mellem Takata og KSS i at gå igennem.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.594