23948sdkhjf

Danske F1 drømme på papir

Historien om hvordan tre danskere, Tom Belsø, Jac Nellemann og Thorkild Thyrring, sigtede efter Formel 1, er kommet som bog.

ANMELDELSE Drømme har vi alle. De kan handle om alt muligt. Nogle forfølger dem nærmest nådesløst, mens andre blot konstaterer, at drømmene er der, og ikke forfølger dem. At række ud efter sine drømme er ikke ensbetydende med, at de går i opfyldelse - det sker kun for et fåtal. Sådan er det også med dem, der drømmer om at komme til at køre i motorsportens absolutte kongeklasse - Formel 1. På trods af Danmark er et lille land uden en egentlig bilindustri, og tilmed et land, hvor der ikke er ret mange motorsportsbaner, og da slet ikke en Formel 1 bane, har der i tidens løb, og imod alle odds, været flere, der er gået efter drømmen om at komme til at køre Formel 1. Det er der nu kommet en moppedreng af en bog på 331 sider ud af. Titlen er Danske F1 drømme, og den er skrevet af Carsten Frimodt.

Magnussens forgængere

Interessen for Formel 1 er stor i Danmark, og det mest fordi, danske Kevin Magnussen nu på andet år er at finde på startlisten. Men før ham var det navne som Tom Belsø, Jac Nellemann og Thorkild Thyrring, som, i forskellig grad, nåede deres drømmes mål om at køre Formel 1. Bedst gik det for Belsø og Nellemann, mens Thyrring kun lige nåede at snuse til Formel 1.

For meget men sjovt

Opstigningen, karriererne og hvad der senere er hændt dem er alt sammen med i denne bog, og når der bliver sagt alt, så er bogstavelig talt nærmest alt med. Forældre, ungdom, anekdoter og meget andet. Dermed bliver der sådan lidt Adam og Eva over bogen, for det virker næsten, som at forfatteren ukritisk vil have alt det med, som han er blevet fortalt i forbindelse med tilblivelsen af bogen. At luge mindre interessante passager ud har tydeligvis ikke haft første prioritet, selv om det ville have klædt bogen.

På den anden side set får man en meget grundig indsigt i, hvordan det hele gik til, og dermed giver bogens 331 sider portrætter af kørerne, som de så sig selv dengang, og hvordan de ser sig selv i dag. Heldigvis er det ikke kun kørerne selv, der får lov at tale. De taler også om hinanden samtidig med, at andre også giver deres besyv med. Her bliver det for alvor sjovt, for i disse citater og udtalelser ligger mange ting gemt mellem ordene, og der kommer en distance og eftertænksomhed ind i de mere eller mindre polerede portrætter, kørerne ellers tegner af sig selv.

Selvbevidste kørere

Thorkild Thyrring sagde engang: "Jeg kan egentlig godt lide Jac, men han kan ikke lide mig". Da Jac Nellemann ved en lejlighed blev spurgt om Thyrring, lød det: "Ingen kommentarer" og "Øh, en bog om Thyrring - det må så blive et trebindsværk". Thyrrings medkører, Tim Harvey, omtaler sin kollegas selvoptagethed på følgende vis: "Når man tager plads i bilen efter Thorkild, bemærker man, at spejlene er rettet ind, så man kun ser føreren".

At forældrene har været bekymrede for deres sønners ve og vel vidner Tom Belsøs mors udtalelse til Se & Hør i 1974 om: "Jeg ville ønske, at han havde valgt bordtennis".

Friskfyragtig sprogbrug

Carsten Frimodt er tydeligvis meget begejstret for bilsport, men begejstringen kammer gentagne gange over. Kørernes jargon på og ved banen lader han alt for ofte komme til orde i bogen samtidig med en irriterende vane med at sætte ord i citationstegn. Det skæmmer den ellers så grundige bog, for det blive ganske enkelt for friskfyragtig, og dermed kommer bogen til at virke lidt useriøs. Eksemplerne er mange, men det går helt galt, hvor et billede af kvinden, der overrækker en pokal og en blomsterbuket til Thyrring, ledsages af følgende tekst: "En afmålt men glad Thorkild modtager pokal og dusk".

Kært fotogensyn

For mig, som i de tidlige halvfjerdsere var i lære som automekaniker, var der pludselig et billede i bogen, som i særlig grad bragte minder frem. Det var billedet af en ung Tom Belsø i færd med at justere Weber karburatorerne på sin tunede Volvo PV 544. Samme foto prydede smudsbindet på Forlaget Ivar’ bog Motorer, som så godt som samtlige landets mekanikerlærlinge blev anbefalet at købe, så snart de var inde på første skoleophold.



Danske F1 drømme på forlaget Veterania

ISBN: 978-87-93589-01-8

Sideantal: 331

Vejl. pris: 398 kroner

//


Artiklen er en del af temaet FORMEL 1 / LE MANS .

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.189