23948sdkhjf

Jul for bilfolket

I år er der bøger, hvor livet som mekaniker er hovedtemaet, men også om chauffør livet, komik på to hjul og et bilspil
JULEGAVEIDÉER Bent Nielsen var mekaniker, og på trods af han nu er gået på efterløn, er han stadig en legende. Han begyndte som mekanikerlærling i 1963, og blev mekanikersvend hos Scania-forhandler Stiholt A/S i Sæby i 1969. Her avancerede han ret hurtigt til værkfører, og senere til værkstedschef, og det blev til 29 år i alt.

Bogen, Et liv blandt lastbiler, handler især om alle de reparationer, Bent Nielsen har udført. Nogle under de mest primitive forhold på rastepladser, i vejkanten eller under en bil i sne og frost. Det kunne være udskiftning af et bagtøj i Ungarn, eller en større motorreparation i Østrig. Eller om dengang den lokale vognmand hang fast i en snestorm med en brændstofpumpe med ødelagte lameller. Da mærket på svinghjulet skulle stilles på indsprøjtningsmærket, måtte han grave sneen væk for at komme ind under bilen!

Nostalgi og oplevelser af den slags, som er sjovest at tænke på langt senere, er der massevis af i denne bog som viser, hvor blandet livet som mekaniker kan være.

På vejen

Engang var der mange af dem. Danskerne, som kørte eksport. Sådan er det ikke længere, for jobbene er for længst overtaget af østeuropæiske chauffører, der kører på umenneskelige Ryan Air lignende enkeltoverenskomster i de tidligere danske og nu udflagede lastbiler. Ikke desto mindre handler Poul Erik Hadbergs bog, Truckerlivet - minder fra en svunden tid, netop om dengang hvor eksportchaufførerne alle talte dansk.

Livet på landevejen handler om mangt og meget. De lange ture til Iran, ind bag Jerntæppet og kørsel med nødhjælp til det krigshærgede Jugoslavien, for blot at nævne lidt. Oplevelserne på vejene er der mange af, dog ikke så meget om savnet efter hjemmet, familien og smerten ved at skulle tage afsked den ene gang efter den anden.

For dem, der har hang til to hjul, er Moto Mania 4 den oplagte gave. Bogen er én lang række af små tegneserier om det aparte liv som motorcyklist med et galleri bestående af karakterer som Anthon Andenplads, Gustav Gedestyr, Hans Hæsblæs og Bent Brembo.

Bliv bilkonge

Spillet hedder WheelCards og det er bygget på de velkendte bilkort fra 1980’erne og kan spilles med efter de samme regler. Men der er flere spilvariationsmuligheder som eksempelvis Bilkongen og Ro på bagsædet. Bilkortene har foto af bilmodellerne med de relevante data. Udover man kan spille med dem, er de oplagte i biludstillingen, når bilsælgeren deler et par pakker samlekort ud til børnene, når forældrene ser på ny bil. Det giver ro, mens det ses på udstyr, og den rigtige farve vælges.

Forlaget Veterania står bag bøgerne. Kan bestilles via www.veterania.dk Et liv blandt lastbiler og Truckerlivet koster 298 kroner mens Moto Mania 4 koster 175 kroner. Wheelcards koster 100 kroner for 300 kort. Kan bestilles på www.wheelcards.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094