23948sdkhjf

Diesel-os dræber årligt 50 danskere

Europæisk miljøagetur sætter tal på, hvor dødelig kvælstofdioxider egentlig er i Danmark.
PARTIKLER Det sundhedsskadelige kvælstofdioxid NO2 dræber hvert år 50 danskere direkte. Det skriver fagbladet Ingeniøren på baggrund af en ny rapport fra Det Europæiske Miljøagentur. Luftforureningen er et af de felter, som er afdækket bedst, når det handler om at kigge på sundhedsskader. På årsbasis dør omkring 3000 danskere årligt af luftforurening, hvoraf partikler og gasser fra brændeovne stadig er en ’dræber’. Ifølge agenturets rapport er brændeovne ansvarlige for 2900 af de dødsfald.

NO2 har fået et særligt fokus i Miljøagenturets rapport, og i den konkluderes det, at 72.000 mennesker i hele Europa hvert år dør tidligere på grund af netop kvælstofdioxiden. Og når det kommer til NOx-forureningen, så er vejtrafikken en af de største syndere, da den alene står for 40 procent. Målt samlet falder NOx-udlednningen en smule, men NO2 udgør en stadig større del af dioxid-regnskabet, fordi der er kommet flere dieselbiler på vejene de senere år.

Diesel-syndere
Rapporten adresserer også, at WHO’s grænseværdi for NOx er blevet overskredet i 19 medlemslande ud af 28. Og her er Danmark ingen undtagelse, som en målestation på H.C. Andersens Boulevand i København gentagende gange har bekræftet. Når det kommer til dieselbiler, så har flere undersøgelser ifølge Ingeniøren vist, at helt nye dieselbiler udleder op til syv gange så mange NOx-partikler, som Euro-normerne tillader.

Byboere rammes
Hvis man gerne vil undgå at indhalere alt for mange NOx-partikler, så kommer det nok næppe bag på ret mange, at man skal holde sig fra de større byer. Ifølge Det Europæiske Miljøagenturs rapport, så bor ni procent af den samlede population i EU i zoner, hvor NO2-grænseværdien overskrides. Overskridelserne sker ifølge Ingeniøren i langt de fleste tilfælde ved målinger tæt på veje.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.205