23948sdkhjf

Rene pengemaskiner

Bilhusenes første vaskemaskiner har væren en god investering, og nu handler det om at udnytte dem optimalt.
OPTIMERING For en halv snes år var det almindeligt, at autoforhandlere havde en aftale om, at de kunne vaske deres biler fra salgsafdelingen på nærmeste servicestation, eller når en bil var solgt og skulle leveres til kunden. Bilerne blev typisk vasket på tidspunkter, hvor der ikke holdt andre i kø, og så var det heller ikke stationens dyreste vask. Det var en udmærket aftale for begge parter.

I takt med at bilhusene er blevet større og og har fået flere mærker under samme tag, investerede de første af dem for syv-otte år siden i egne bilvaskemaskiner. I dag er det ikke ualmindeligt, at en bilforhandler selv har en bilvaskemaskine.

- Selv om en servicestation giver rabat til et bilhus, har de seneste års erfaringer med de bilvaskemaskiner, vi har solgt og installeret, vist, at det har været en god investering for bilhusene, siger adm. direktør i Malte Fuel Tech, Henrik Schøler.

God investering
- Hvis en bilhandler bare skal købe 3-4000 vaske årligt af den billigste slags på en servicestation, kan det være en god investering selv at købe en maskine. Ud over hvad der kan spares på selve vasken, er der også penge at spare på arbejdslønnen, fordi en medarbejder ikke længere skal bringe og hente bilen. Når man selv har en vaskemaskine, kan man vaske bilen, når der er ledigt og selv bestemme, i hvilken rækkefølge bilerne skal vaskes. Og salgsafdelingen kan altid uden større arbejde holde bilerne i udstillingen rene og præsentable, siger Henrik Schøler.

Bilernes Hus i Silkeborg var et af de bilhuse, som ret tidligt indså fordelene ved at have egne vaskemaskiner. Her har man også gjort sig en række erfaringer, der har resulteret i, at både maskiner og vaskeprocesser løbende er blevet optimeret. Og selv om det har betydet investeringer, har disse gjort bilhusets vaskeprocesser endnu mere rentable.

Fleksibilitet
- Bilhusene har nu generelt mere fokus på en anden type vaskemaskiner, som er hurtigere og har langt flere vaskemuligheder at vælge imellem. Selv om det er en større investering, jo mere maskinerne skal kunne, sparer de så meget på driften, at maskinerne hurtigere er forrentede, fordi de får større fleksibilitet. De kan for eksempel nøjes med at spule bilen ved højtryk, hvis den kun er lidt beskidt i stedet for at køre en lang børstevask, nævner Henrik Schøler.

- Når man vælger en maskine med højtryksvask, får man dog et større vandforbrug, og vand er også dyrt. Derfor har Bilernes Hus også investeret i et biolologisk rensningsanlæg, hvor det beskidte vaskevand renses og bliver så rent, at det kan genbruges flere gange i vaskeprocessen. Kun det sidste skyl er med vand direkte fra vandværket.

Derved opnår de en besparelse på vandomkostningerne på cirka 85 procent. Ud over at det bliver til mange penge, er det tillige en gevinst for miljøet.

Hurtig indtjening
For Bilernes Hus er investeringen i det biologiske rensningsanlæg tjent ind på et par år, og herefter kan besparelsen så også være med til at betale af på investeringen i vaskemaskinen. Henrik Schøler oplyser, en vaskemaskine af den type med vandbesparelsen, fleksibiliteten og hurtigheden er tjent ind, længe før den skal udskiftes. Så for bilhuset er det ikke kun en vaskemaskine, det er også en pengemaskine. Bilernes Hus har to nye fleksible vaskemaskiner, som kører konstant, og en ældre maskine på standby.

På landets servicestationer er det også almindeligt, at alt vand bortset sidste hold skyllevand renses og genbruges.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125