23948sdkhjf

FDM fastholder nægtelse af kilometergaranti

Bilejernes forening replicerer på den kraftige branchekritik af FDMs opfordring til medlemmerne om ikke at garantere byttebilers kilometertal.
De mange kritiske indlæg fra især autobranchens bilforhandlere på motormagasinet.dk og erhvervsnetværket Linkedin.com får ikke FDM til at ryste på hånden eller stikke piben ind. Bilistforeningen fastholder således i en kommentar på indlæggene til Motor-magasinet sin opfordring til sine medlemmer om ikke at give bilforhandlere skriftlig garanti for, at salgs- eller byttebilen har kørt det antal kilometer, som instrumenthuset viser.

Chefjurist hos FDM, Per Alkestrup, siger til fagbladet, at når FDM fraråder bilejerne at give en kilometergaranti ved salg af deres bil, er det fordi, det vil betyde, at forbrugeren i princippet herefter hæfter i det uendelige.

- Det er ikke rimeligt. Det må være rigeligt, at forbrugeren hæfter efter købeloven og ikke skal påtage sig yderligere hæftelse end i henhold til denne. Forbrugerne har ikke adgang til de samme registre som en professionel bilforhandler har eller vil kunne skaffe sig adgang til, ligesom forbrugeren ikke har den samme viden om biler, og derfor ikke kan gennemgå bilen lige så grundigt som en forhandler. Derfor har en forbruger heller ikke de samme forudsætninger som en forhandler for at kunne sikre sig dokumentation inden et salg af en bil, udtaler Per Alkestrup.

Branchen misforstår lov

Han understreger, at FDM på ingen måde opfordrer til, at forbrugerne skal tilbageholde viden om bilens stand.

- Men vi advarer om, at man ikke giver kilometergaranti, da man som forbruger ikke nødvendigvis kender bilens fulde historik, uanset om bilen sælges privat eller til en forhandler. Af de mange branchekommentarer kan vi se, at flere misforstår købeloven. Det er vigtigt at holde sig for øje, at selvom en forbruger ikke giver kilometergaranti, så gælder købelovens reklamationsret stadig – medmindre bilen er købt som beset. Derfor har forhandleren to år til at reklamere over for forbrugeren, hvis det for eksempel skulle vise sig, at bilen har været udsat for kilometersnyd.

- Vi håber i FDM, at branchen vil være med til at bakke op om, at der er behov for at komme kilometersnyd til livs, og den eneste måde det kan ske på er ved, at der dels handles politisk, dels at bilproducenterne sikrer, at man ikke kan spole på kilometertallet. Indtil da vil FDM fortsat advare forbrugerne mod at give kilometergaranti, siger Per Alkestrup.

Europæisk løsning

Snyd med bilers kilometertal er et stigende problem på europæisk plan. Både FDM og bilistforeningens søsterklubber oplever, at bilejere bliver snydt, og at bilejere ender med at stå med usælgelige biler, store økonomiske tab eller ekstra regninger, fordi kilometertælleren er blevet skruet baglæns. Derfor arbejder FDM i europæisk regi på, at der kommer en teknisk løsning, der gør det umuligt at skrue på tælleren.

En sådan omkostning fra bilproducenternes side vurderes ikke at koste mere end en euro per bil. Derudover vil et fælles europæisk bilregister også kunne reducere kilometersvindel. Dels vil det gøre det nemmere at afsløre svindlen på tværs af grænser, dels vil det mindske incitamentet for dem, som har planer om at gøre det, mener FDM.

Men denne løsning kræver opbakning både fra politikkerne og bilproducenterne og er derfor lidt mere langsigtet.

- Det er vores opgave hos FDM at advare forbrugerne om kilometersnyd ved handel med biler og sikre dem bedst muligt mod denne form for snyd, indtil der er fundet en fælles løsning på problemet. FDM er sat i verden for at varetage bilisternes interesser, pointerer Per Alkestrup.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11