23948sdkhjf

Reform skal gøre erhvervsuddannelserne mere populære

Flere unge skal lokkes til at tage en erhvervsuddannelse – men samtidig indføres der adgangskrav.
Undervisningsminister Christine Antorini (S) har en aftale på plads om en reform af landets erhvervsuddannelser.

- Vi er blevet enige i en meget bred forligskreds om en stor og ambitiøs aftale, som vil gøre en kæmpe forskel for de mange unge, som forhåbentlig vil vælge en erhvervsuddannelse, siger Christine Antorini. Alle partier undtagen Enhedslisten står bag reformen.

Med reformen får erhvervsuddannelserne et nyt grundforløb, og eleverne bliver sikret 26 undervisningstimer om ugen. Der bliver flere muligheder for at gennemføre en såkaldt EUX, hvor studenterhuen kombineres med et svendebrev, desuden oprettes et såkaldt højniveau-spor og en særlig erhvervsrettet tiende klasse.

Reformen betyder desuden, der indføres et karakterkrav på 02 i dansk og matematik til alle erhvervsuddannelser. Desuden bliver der oprettet en ny 10. klasse, som skal forberede dumpede elever til at komme ind på en erhvervsuddannelse.

Det er ambitionen, at 25 procent af alle unge i 2020 skal vælge en erhvervsuddannelse. I dag er tallet 19 procent.

- Reformen kommer til at gøre en kæmpe forskel for de mange unge, der forhåbentlig har lyst til vælge erhvervsskolerne. De unge vil møde et attraktivt uddannelsesforløb, hvor man får det faglige på plads, og man får langt bedre muligheder for at kunne videreuddanne sig, siger undervisningsministeren. Også oppositionen er tilfreds med aftalen:

- Dansk erhvervsliv efterspørger mange og dygtige unge, der har en erhvervsuddannelse. Den efterspørgsel er vi kommet i møde med den her aftale, som i den grad styrker fagligheden«, siger Lene Espersen, der er de konservatives uddannelsespolitiske ordfører.

Hovedpunkter i reformen

* Der indføres adgangskrav, så elever skal have mindst 02 i både dansk og matematik.

* Der bliver mulighed for optagelsesprøve- og samtale, hvis man ikke opfylder adgangskravene og direkte adgang, hvis den unge har en praktikaftale eller en anden ungdomsuddannelse.

* De nuværende 12 fællesindgange til erhvervsskolerne nedlægges, og der etableres fire hovedområder

* Grundforløbet består af to dele på i alt 40 uger for unge, der kommer fra 9. eller 10. klasse i op til et år efter afsluttet skolegang. Andre elever begynder direkte på grundforløbets 2. del og får dermed et grundforløb på 20 uger.

* Undervisningen i grundforløbet foregår i holdfællesskaber (klasser) for at sikre et bedre ungdomsuddannelsesmiljø.

* Fordelene ved campusmiljøer, mellem for eksempel erhvervsuddannelser og gymnasiale uddannelser, skal udnyttes til gavn for et bedre ungdomsuddannelsesmiljø.

* Mere og bedre undervisning gennem et timeløft. Der bliver 25 klokketimer fra 2015 og 26 klokketimer fra 2016. Der bliver tydeligere sammenhæng mellem skoleundervisning og praktikuddannelse, mere differentieret undervisning, kompetenceløft af lærere samt ledelses- og institutionsudvikling.

* 45 minutters motion og bevægelse som en del af undervisningen hver dag

* Eux indføres på alle relevante uddannelser, og der bliver flere højniveaufag

* Ny erhvervsuddannelse for voksne (EUV)

* Mere fokus på vejledningsindsatsen

* Ny erhvervsrettet 10. klasse (EUD10)

* Ny uddannelse: Kombineret ungdomsuddannelse til unge, som ikke har kompetencerne til at gennemføre en anden ungdomsuddannelse

* Produktionsskolerne styrkes. Det samme gør uddannelsesgarantien.

* Fortsat indsats for at sikre eleverne praktikpladser

* På baggrund af en analyse drøfter gymnasie-forligskredsen ændring af adgangsreglerne til de gymnasiale uddannelser.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078