Bilimportører: Bevar den gode skrotordning
Den danske ordning er noget af det bedste i Danmark, siger Bent Mikkelsen.
- Det ville indebære, at samtlige 2,6 millioner biler skulle køre rundt med et pant, der følger med ved ejerskifte. Der er forskel på sodavand og biler. En bil har en levetid på 15-16 år, så det vil være meget besværligt at administrere en sådan ordning, siger adm. direktør Bent Mikkelsen, De Danske Bilimportører (DBI).
Skrotordningen blev sat i kraft 1. april 2000, og skrotpræmien og årsafgiften blev valgt, fordi denne model blev anset for administrativ nem, oplyser Bent Mikkelsen.
- Ordningen er sat i søen til gode for bilejerne. Det er bilejernes penge, der er i cirkulation, understreger han.
Problemet med ulovlig ophugning skal ikke løses ved at ændre skrotordningen, for der udbetales kun godtgørelse til godkendte ophuggere. Det er en opgave for især de kommunale miljømyndigheder at kontrollere, om nogen handler uden om systemet, understreger Bent Mikkelsen.
- Siden 2000 har vi ekspederet halvanden million sager. Halvanden million biler er kommet væk på pæn og ordentlig vis fra de danske veje og miljøbehandlet på forsvarlig vis. Det gør, at man ser meget få hensatte biler på gader og veje og grønne områder. Ordningen er noget af det bedste i Europa. Sådan en ordning bør da fortsætte, siger Bent Mikkelsen.
Ingen tal for herreløse biler
DAG vurderer, at 1-2 procent af bilerne hensættes som herreløse. Bent Mikkelsen efterlyser dokumentation.
- Mig bekendt findes der ikke tal for det, og man skal også se på, hvor længe de bliver stående er det tre dage eller fem dage? Det almindelige billede er, at det er meget få biler.
- I år kommer 130.000 biler gennem ordningen. Det er et meget stort antal i forhold til bilparken. Det tyder på, at der ikke er så mange tilbage som andre lande, hvor man ikke har en sådan ordning. I Finland har man kun 65.000 skrotninger. Vores ordning virker godt, erklærer Bent Mikkelsen.
BGD velkommen til at ringe
Bent Mikkelsen sætter ligesom Jens Brendstrup fra D.A.F. spørgsmålstegn ved ophuggernes udsagn de nye små bilers forholdsvis kortere levetid og dermed ved ordningens økonomiske robusthed.
- Ingen ved, hvad der sker med de biler, der sælges i stort antal i dag. Det kan da godt være, at de holder længe. Jeg vil vove den påstand, at kvaliteten stort set er den samme, uanset om bilen er lille og billig eller stor og dyr. En lille bil kan sagtens holde lige så længe som en større bil.
BGD foreslår at flytte sekretariatet for Miljøordning for Biler væk fra DBI. Det kommer bag på Bent Mikkelsen, men han er rede til at drøfte det med BGD:
- Vi har ikke hørt kritik af vores administration, før man kunne læse det i Motor-magasinet (nr. 25 side 2). Vi foretrækker at forhandle direkte og ikke gennem medierne.