23948sdkhjf
Annonce

De små biler tog livet af Juul’s Autoophug

Efter 26 år i branchen måtte ejeren af Juul’s Autoophug, Hardy Nyhuus, 30. august lukke porten til firmaet for sidste gang.
På den store plads ved Juul’s Autoophug i Grenaa stod indtil for få måneder siden 600 biler klar til at levere dele til danskernes biler. Da Motor-magasinet kigger forbi er der kun otte tilbage, og de ville blive hentet inden porten blev lukket for sidste gang.

Da det var storhedstider for Juul’s Autoophug omkring årtusindeskiftet var der fem ansatte, og blev nabogrunden købt til. Den er nu blevet solgt fra igen, ligesom det store værksted vil blive forsøgt udlejet i den nærmeste fremtid. Tilbage er Hardy og konens hus og Hardys kontor med lidt opbevaringsplads. Lukningen kommer efter, at det de sidste fire år har kostet penge, hver dag han er gået på arbejde.

- Tiden er løbet af autoophug. Alle de små biler bliver hurtigere totalskadet, og selvom de nu hæver reparationsgrænsen med ti procent, så får det ikke den store effekt. Jeg tør i hvert fald ikke forsætte de næste par år, selvom ændringen snart træder i kraft, siger Hardy Nyhuus.

Pensionsopsparingen

57-årige Hardy Nyhuus købte for 26 år siden Juul’s Autoophug, og har beholdt navnet af hensyn udenlandske samarbejdspartnere. Han havde ikke regnet med, at han af nød skulle skille sig af med firmaet.

- Planen var, at det måske skulle sælges, når jeg blev gammel. Jeg havde ikke forventet, at jeg skulle lukke. Jeg har puttet alle mine penge i firmaet og ikke haft nogen pensionsopsparing. Det har vist sig at være et skidt valg, siger Hardy Nyhuus.

Han ved, at flere kolleger i branchen har det ligeså svært ved at skabe overskud, som han selv har haft. Derfor tror han, at antallet af autoophuggere de kommende år vil svinde voldsomt ind.

- Mit gæt er, at der om ti ÅR kun er ti store autoophuggere tilbage i Danmark. Det handler simpelthen om stordriftsfordele. Der er ikke nok penge i det for små ophuggere som mig, siger Hardy Nyhuus og fortsætter.

- Jeg vil sige, at enten handler det om at være en stor autoophugger eller at komme ud af branchen hurtigst muligt. Jeg har ikke haft midlerne til at opkøbe andre huggere, og min placering i udkantsdanmark med vand til tre sider er langt fra ideel.

Spild af ressourcer

Allerede sidste år startede han med at sælge en plads og dertilhørende hus på den anden side af vejen. Alle de mange dele, han havde på lager, forsøgte han at sælge til andre autoophuggere. I alt havde Hardy Nyhuus et lager til en værdi af halvanden million, og han har kun solgt dele for 500.000 kroner. Resten er blevet kørt væk i store lastbiler.

- Det går jo imod mine principper, at tingene bare skal smides ud. Jeg har brugt masser af tid på at skaffe de dele, så jeg har det skidt med, at de bare skal destrueres. Det er ressourcespild, siger Hardy Nyhuus.

De sidste seks år har været hårde for Juul’s Autoophug. Og hvis Hardy Nyhuus ikke selv havde taget beslutningen om at lukke firmaet, så havde nogle andre taget beslutningen for ham om fire til fem år, som han udtrykker det.

Hans kone arbejder i en bank og har vidst, hvad det drejer sig om. Derfor har det også været en lettere beslutning at lukke butikken.

- Vi har bakket hinanden op og snakket meget om lukningen. Det er ikke en beslutning, der er blevet taget henover natten. Men jeg kommer til at savne kundekontakten og kollegerne i branchen. Jeg tror endnu ikke, jeg helt har forstået, at det er slut, siger Hardy Nyhuus.

Nyt job i ny branche

Hardy Nyhuus havde mange forskellige jobs, inden han kastede sig over autoophug. Han har bygget trailere, repareret campingvogne, kørt lastbil og støbt gylletanke. Men som uddannet automekaniker havde han en stor lyst til at prøve livet som autoophugger.

Men nu slutter det liv. Firmaets telefonnummer er blevet overdraget til Hammershøj Autoophug. Her er Hardy Nyhuus’ eneste ansatte, Michael, efter 25 år hos Juul’s Autoophug hos også blevet ansat. Men det var ikke en mulighed for ham selv.

- Jeg har ikke overvejet at blive ansat hos en af mine kolleger i branchen. Jeg vil gerne arbejde her omkring Grenaa og prøve noget andet, siger Hardy Nyhuus, og fortsætter:

- Det er fem år til, at jeg skal på efterløn, så nu skal jeg ud og finde mig et arbejde. Jeg har været selvstændig i mange år, men har det fint med, at jeg bare skal være ansat resten af mit arbejdsliv. Så må vi se, om det bliver fabriksarbejde, at køre truck på havnen eller noget helt tredje.

Og hvis arbejdspladsen ligger langt fra hjemmet i Grenaa, så kan han sagtens overveje at sætte sig ind i det, der langt hen ad vejen var med til at lukke Juul’s Autoophug.

- Jeg kan sagtens finde på at købe en lille bil, hvis jeg skal pendle. Det ville være tosset andet. Det er gode og billige biler, så dem er jeg absolut ikke vrede på, siger Hardy Nyhuus.
Kommenter artiklen
Annonce
Annonce
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

    Nyhedsbreve

    Send til en kollega

    0.078