Spirende optimisme i genbrugsbranchen
Det vil igen være rentabelt for branchen at genopbygge biler som tidligere, mens det nu stort set er umuligt.
- Før grænsen blev sat ned, genopbyggede vi 60-70 biler om året, og det håber vi da, at vi kan komme op på igen, lyder det optimistisk fra Ove Jørgensen. Han siger, at virksomheden kun har genopbygget tre biler, siden grænsen blev sat ned.
Stabil eksport
Grindsted Autogenbrug eksporterer et stor antal gode, skrottede biler til. Lidt til Polen men i øjeblikket flest til Tjekkiet.
- Vi har en tjekkisk opkøber, der henter et træk om ugen. Han aftager også en del campingvogne, og det må jo kunne betale sig for ham at køre helt til Danmark og hente dem og ikke bare til nabolandet Tyskland, siger Ove Jørgensen. Han mener, forklaringen er, at så gode skrottede biler ikke findes i Tyskland.
Så eksportforretningen går godt, og Ove Jørgensen forventer kun, at der kan blive en lille nedgang i eksporten af de biler, der er skadet mellem 65 og 75 procent.
Selv om de biler, der vil blive hugget op til reservedele fremover vil være mere skadede end nu, mener Ove Jørgensen ikke, at det får større betydning for markedet for genbrugsdele i Danmark.
Reservedele nok
- Der er nok af reservedele i genbrugsbranchen i øjeblikket. Vores problem er de mange små biler, der sælges. De skal ikke være ret meget skadede, før de skrottes i dag, og de fleste er faktisk alt for gode til at blive skrottet. Nu køber man så i stedet igen en ny lille bil, hvor man tidligere reparerede dem gamle lidt større bil, så den kunne gå gennem syn og måske køre nogle år mere, siger Ove Jørgensen.
Han mener dog ikke, at priserne på genbrugs-reservedele generelt er faldet. Der er dog enkelte undtagelser, fordi der er kommet flere uoriginale dele, hvor priserne har en faldende tendens, og som nogle genbrugsdele skal konkurrere med.