23948sdkhjf

Metal kræver bilafgifter til gavn for pendlere

Stort fagforbund fokuserer på lavere registreringsafgift på mellemklassebiler. Det handler om medlemmernes mulighed for at få job eller skifte til arbejdspladser langt hjemmefra.
En økonomisk overkommelig og sikker bil er afgørende for at hjælpe opsvinget i gang, når virksomheder efterspørger kvalificeret arbejdskraft, mener Dansk Metal. Fagforbundets ønsker til en bilafgiftsreform kan koges ned til billigere mellemklassebiler efter norsk model, hvor de mindste biler blev dyrere.

Forbundet har spurgt godt 1300 medlemmer om bilafgifter, og 98 procent svarer, at de ønsker bilbeskatningen lavet om. Det absolut foretrukne element hos 78 procent af medlemmerne er en reform, hvor bilafgifter baseres på brændstofforbruget.

Medlemmerne kører i gennemsnit 60 km om dagen, og bilen kører i gennemsnit 16 km per liter ved økonomisk kørsel hvad enten benzin eller diesel. Metals bilister har typisk købt bilen brugt, og medlemsskarens bilpark er i snit 10 år gammel.

- Bilparken er blevet mere miljøvenlig, men bilpendlerne rammes stadig hårdt af bilafgifterne, siger Henrik Keinicke, som er erhvervspolitisk konsulent hos Dansk Metal.

Han er ansvarlig for analysen og forbundets ønsker til den afgiftsreform, som ingen ved hvornår kommer.

Små biler bør være dyrere

- Det er blevet sværere at få råd til at anskaffe en bil, som er velegnet til pendling over større afstande. Medlemmerne af Dansk Metal kører i stort omfang i gamle biler, der forurener og er mindre sikre. Derfor er det er helt nødvendigt at omlægge bilafgifterne til fordel for trafiksikre og brændstofbesparende biler.

- Norge har indført en købsafgift, der primært betales efter bilens CO2-udslip, der har nedbragt afgiften for nye biler med i snit 40.000 norske kroner. Dansk Metal ønsker en lignende afgiftsændring, der kan gøre det billigere at købe en bil, der opfylder lønmodtagernes behov for mobilitet på arbejdsmarkedet, siger Henrik Keinicke.

Mobilitet

Metals interesse for bilafgifter er i denne sammenhæng et spørgsmål om mobilitet, dvs. at medlemmerne har mulighed for at køre til nye arbejdspladser længere væk fra bopælen. Ledigheden er nemlig småningom begyndt at falde, og de små biler er ikke egnede til pendling over længere afstande, anfører han.

Det betyder, at jobpendlere presses over i gamle, brugte biler, når man har brug for en mellemklassebil.

Henrik Keinicke fokuserer på en grøn registreringsafgift ligesom i Norge, men han afstår fra at designe afgiftsmodellen i detaljer.

CO2-afgift kun for nye biler

En CO2-baseret ejerafgift må ikke have tilbagevirkende kraft, så eksisterende biler omfattes, advarer han. I givet fald bør alle biler købt før omlægningsdatoen friholdes i fem år, hvorefter en ejerafgift træder i kraft for over 20 år gamle biler for at sikre udskiftning af bilparken.

De afgiftspolitiske anbefalinger sigter ikke på beskæftigelsen hos forbundets egne medlemmer på værkstederne. Henrik Keinicke forsikrer dog, at det ikke vil skade beskæftigelsen hos mekanikere. Tværtom vil der blive flere mellemklassebiler at reparere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.117