23948sdkhjf

Skab frirum og øg indtjeningen

Vejen til større effektivitet og et bedre psykisk arbejdsmiljø, kan være et ugentligt frirum, hvor medarbejdere og ledelse lytter til hinanden.
Det psykiske arbejdsmiljø er i reglen ikke noget, man taler meget om indenfor autobranchen. Ofte handler det i stedet om de mere lette, konkrete og håndfaste ting, men ikke desto mindre er det en vigtig faktor for at få virksomheden til at fungere optimalt. Udtrykket psykisk arbejdsmiljø dækker over en lang række faktorer på arbejdspladsen. Det er faktorer som forholdet til chefen, værkføreren, kollegaerne og kunderne. Men det kan også være forhold omkring arbejdets organisering og balancen mellem medarbejdernes ressourcer, og de krav der stilles til dem. Alt sammen faktorer som påvirker den måde, arbejdspladsen fungerer på. Et dårligt psykisk arbejdsmiljø kan blandt andet resultere i stress, en følelse af udbrændthed og faldende effektivitet. Tegnene på de fysiske symptomer kan være hjertebanken, muskelspændinger og hovedpine, og de psykiske symptomer kan være hukommelses- og koncentrationsproblemer, nervøsitet, øget fejlprocent og træthed. Omvendt vil et godt psykisk arbejdsmiljø være med til at forhindre sygdom, fastholde medarbejderne, skabe trivsel, fastholde medarbejderne og endelig vil det øge produktiviteten.

Rundspørge afslører, at mange har klump i maven

Kravene til mekanikere, autolakerere, pladesmede og de andre i autobranchen er mange. En rundspørge til forskellige værksteder og skadescentre landet over, afslører, at presset er mangesidet. Fra skadescentrene er der næsten enslydende svar, og her er det Autotaks, som får skylden for en forringelse af det psykiske arbejdsmiljø. Anken går på, at der generelt er for lidt tid, hvis arbejdet skal udføres korrekt og samvittighedsfuldt. Et citat lyder: - Selv om vi satser på, at få alt tastet ind, ved vi, at der generelt mangler noget, og der ikke er tid til at lave det ordentligt. En anden anfører, at man som fordelsværksted hele tiden konfronteres med nye mærker, og for at kunne lave dem korrekt, må man købe sig adgang til reparationsoplysningerne eller gå tiggergang til et andet værksted for at få oplysningerne. Fra de mekaniske værksteder lyder det: Generelt bliver der taget for meget ind i forhold til det antal folk, vi er, og det lægger et konstant pres på os. Én fremfører, at hans virksomhed er gennemsyret af en overvågningskultur, hvor der bliver fokuseret på det negative, og hvor man godter sig i stedet for at hjælpe hinanden. Endelig siger flere, at den nye teknologi er med til at give en klump i maven, fordi man hele tiden føler, at man ikke er god nok og derfor halser bagefter.

Let, men alligevel svært

Én af dem, som arbejder med det psykiske arbejdsmiljø, er konsulent Marianne Bøttcher, som har området som speciale i virksomheden Arbejdsmiljøeksperten i Esbjerg.

- Lad mig starte med det, som er med til at give et godt psykisk arbejdsmiljø. For det første skal kravene til medarbejderne svare til deres kompetencer. Tiden til arbejdet skal være realistisk. Arbejdet skal anerkendes og værdsættes, og alle medarbejdere skal føle sig værdsat af værkfører og chef. Kollegerne spiller også en rolle, for det er vigtigt, man lytter til hinanden og har en følelse af at man løfter i flok. Endelig er det med indflydelse på ens egen arbejdssituation vigtig, og skal der ske noget nyt, er det vigtigt, at medarbejderne tages med på råd, inden der sker ændringer. Umiddelbart lyder det som ret elementære ting, men i virkeligheden er det pokkers svært, anfører Marianne Bøttcher.

Godt arbejdsmiljø er ikke en hyldevare

- Den hjælp, man kan få fra os, er ingen metervare, men beror på individuelle samtaler med medarbejdere og ledelse enten sammen eller hver for sig. Omdrejningspunktet er kommunikation og evnen til at kunne lytte. Beskeden til ledelsen er typisk, at værkfører og chefer, skal være villige til at lytte og se på mulige løsninger på det, som mekanikerne og folkene på gulvet tumler med, lyder det fra Marianne Bøttcher.

10 minutter kan gøre hele forskellen

- Sådan en situation, hvor man har tid til den slags, findes ikke i en travl hverdag, men man kan skabe sig det frirum, og det kræver ikke meget. Sætter man blot 10-15 minutter af fast hver uge, kan man skabe en ny kultur, hvor der vil være mulighed for at åbne sig, og tale om alle de små ting, som føles som en sten i skoen. For mange kræver det mod at sige, at der er noget man ikke trives med. Men ved at få det sagt, får man luft og bliver hørt Her er det vigtigt at fastslå, at omdrejningspunktet er, at de to parter er villige til at udtrykke sig, lytte og sammen finde løsninger. De steder, hvor vi har været indover og hvor der er blevet implementeret en mere åben kommunikationskultur, har vi set, at trivslen er steget markant, og når den stiger, øges produktiviteten og dermed øges indtjeningen tilsvarende, lyder den kontante udmelding fra Marianne Bøttcher.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095