23948sdkhjf

Slut med at sprøjte

Minimeres eller fjernes mængden af svejsesprøjt, er det ensbetydende med hurtigere arbejdsgange, mindre slibning, og der er ikke risiko for tynde og svækkede pladedele.
Svejsesprøjt

Når der svejses med MIG MAG, kommer der uvægerligt svejsesprøjt, og kært barn har mange navne: Svejselus, svejseknopper, svejselopper og svejsestænk. Uanset hvilket navn der benyttes, så afhænger mængden af svejseprøjt af indstillingen, måden der svejses på og endelig af hvor langt, der er mellem tråddyse og emne. Jo bedre indstillingen er, og jo mere ensartet, der svejses - jo mindre svejsesprøjt. Men for at undgå det må man tage de nødvendige forholdsregler, for ligger der en hinde af svejsespray på emnet, kan stænk undgås. Svejseprøjt opstår, når der afsnøres relativt store dråber, som i korte øjeblikke kortslutter lysbuen. Kortslutningsfrekvensen ligger på et sted mellem 50 og 200 gange per sekund, og det er den kortvarige ustabilitet, som kortslutningen giver, der udmønter sig i svejsesprøjt. Det er de små dråber af flydende metal fra lysbuen, som lander udenfor svejsebadet, der giver de fastbrændte runde knopper.

Resultatet af svejsesprøjt er ikke blot en længere bearbejdningstid, men der er også en fare for, at materialet bliver tyndere og svækkes af slibningen. I det tilfælde, hvor der er slebet for meget af pladen, kan det knibe at overholde de normer og standarder, som fabrikanten har sat med hensyn til styrken. Er pladen tyndere, er bilen ikke så kollisionssikker som før.

Nem afrensning

Firmaet AH International i Kolding har et bud på en svejsespray, som er beregnet til tyndpladesvejsning med MIG MAG svejsning og lodning, som hedder Jokish LB 100. Det er uden olie, silikone og fedt, og udover tyndpladesvejsning er det også anvendeligt til elektrodesvejsning. Er det sprøjtet på før svejsningen påbegyndes, får man en svejsning med en nem afrensning og uden større efterbearbejdning.

Direktør Svend Sommer gør opmærksom på, at LB 100 ikke forurener med CFC-gasser, da væsken ikke befinder sig i en spraydåse, men påføres ved hjælp af en genopfyldelig håndsprøjte.

- En håndforstøver har flere fordele frem for en spraydåse med drivgas. Er der tale om en spraydåse med et indhold på eksempelvis 400 milliliter, vil omkring halvdelen være den drivgas, som skal få det aktive stof ud. Man betaler for det hele - også drivgassen, men faktisk er det jo kun halvdelen, som man får valuta for. Ved at anvende en håndforstøver er det nemt at fylde flasken op, når den er ved at være tom. Spildet er også minimeret, da hele indholdet i flasken er aktivt stof. Det kan bruges til almindelig MIG MAG-svejsning såvel som MIG-lodning og svejsning med elektrode, og efterfølgende er der ingen vanskeligheder ved lakering eller påføring af anden overfladebehandling.

Udover det, så er der en ekstra anvendelsesmetode, for det også kan bruges til at forhindre opbygning af svejsesprøjt indvendigt i svejsepistolen og omkring dysen. I både december og januar yder vi en 50 procents introduktionsrabat til alle autoværksteder, som bestiller i den nævnte periode, slutter Svend Sommer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063