23948sdkhjf

Kultur i uddannelsen er et energiboost

Autoskolen Nordsjælland sendte et hold "rødder" på en studierejse og fik velmotiverede unge hjem.
Autoskolen Nordsjælland i Hillerød har med held fået sluset unge, der har fået en skæv start på en erhvervskarriere, fra et såkaldt kompetenceforløb over på hovedforløbet for automekanikere.

For at give de unge en kæmpe gulerod og et mål at sigte mod, et mål som ikke lå så langt ude i fremtiden som et svendebrev, gennemførte skolen i 2010 en studietur til München.

- Vi havde håbet på, at vi kunne finde en del sponsorer og søgte over 20 virksomheder inden for branchen, fortæller leder af kompetenceforløbet overlærer Tommy Hansen.

- Men vi ramte lige ned i finanskrisen, så vi måtte finde andre måder at finansiere turen på, for vi anså turen af stor værdi for, at vi skulle lykkes med holdet.

Pengene blev fundet, kontakterne til autovirksomheder omkring München blev skabt, så endelig en mandag formiddag i maj stod elever og lærere i München.

Programmet

Indkvartering på hostel lidt uden for byen. Om eftermiddagen stod den på byrundtur hvor man blandt andet så Karlstor, Frauenkirche, Marienplatz, Neue Rathaus og gågaden.

Tirsdag: Formiddagstur til det olympiske stadion/by uden for München, tur op i Olympiaturm. Besøg og guidet tur på BMW fabrikken i München

Onsdag: Formiddagstur til den tidligere koncentrationslejr Dachau. Efterfølgende besøg og guidet tur på Audi i Ingolstadt

Torsdag: Besøg på teknisk skole Adolf-Kolping-Berufsschule i München (foto 58), det var en meget engageret inspektør, som gav en grundig rundvisning på fagskolen.

Efter rundvisningen var der tid til at få uddybet, hvordan dagligdagen fungerer på denne skole.

Nogle elever spurgte ind til fravær "hvor meget fravær må man have, før man bliver smidt ud", var et af spørgsmålene. Inspektøren kunne næsten ikke forstå spørgsmålet, han svarede, at de forudsatte, at deres elever kom for at få en faglig uddannelse, fravær var der ikke nogen regler for, men passede en elev ikke undervisningen, kunne han naturligvis ikke være på skolen.

Derfor

- På de gymnasiale uddannelser har man oftest mindst en udenlandstur/studietur igennem uddannelsesforløbet. Det er noget, alle elever som oftest ser frem til og engagerer sig i.

Dette kan være en faktor for at tiltrække elever og for at holde på elever, som ellers ville være droppet ud, fortæller Tommy Hansen.

- Det er ikke før på autouddannelsen i Hillerød blevet arrangeret, og derfor var det en oplagt mulighed. Både for at vise at det kan lade sig gøre og for at give disse elever en ekstra oplevelse og noget, de specielt vil kunne huske deres skoleforløb for.

Turen skulle ses som et energiboost til eleverne og generelt til autouddannelsen, hvor målet har været at give eleverne en positiv, kulturel oplevelse sammen med en masse ny og faglig viden, som de forhåbentlig tager med i den daglige undervisning og med ud på deres praktikpladser.

- Ved at vise dem hele bilens forløb, og her også den historiske del i form af udviklingen i de to tyske bilmærker, har eleverne real life fået en grundlæggende forståelse for oprindelse af bilen, før den kommer til dem på værkstederne. Det troede vi på – og det viste sig at være rigtigt, fortæller Jakob Østergaard.

- Vi befinder os i en global verden. I Europa arbejder vi mere og mere sammen på tværs af landegrænserne, og derfor er det nødvendigt at få kulturkompetencer og sprogkundskaber ind i erhvervsuddannelserne. Som en af verdens største og mest betydende producenter af biler er Tyskland et oplagt mål for en studierejse for eleverne på Autoskolen Nordsjælland. Det har krævet mange kræfter at arrangere, men når man oplever, hvor meget eleverne får ud af sådan en tur, er jeg sikker på, at det er det hele værd, siger uddannelseschef Casper H. Langhoff.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.288