23948sdkhjf

På vej mod 50 milliarder euro

Bosch er kommet hurtigere ud af finanskrisen end ventet, fortæller den danske direktør, Wolfgang Dubois.
Efter et par globale finanskriseår nåede Bosch GmbH en omsætning på 47,3 milliarder euro i 2010, hvoraf 76 procent kommer fra lande uden for Tyskland, og det er omsætningsrekord. Den seneste højeste omsætning blev nået i 2007.

- Vi er kommet hurtigere ud af finanskrisen end ventet, men i Europa når vi først tilbage til niveauet før krisen i 2012. I 2011 håber vi at passere en omsætning på 50 milliarder euro – det er ikke helt urealistisk, udtaler Wolfgang Dubois, adm. direktør for Robert Bosch A/S i Danmark.

Bilteknologi står for 59 procent af omsætningen hos Bosch med 28 milliarder euro i 2010, mens industriteknologi står for 14 procent og forbrugsvarer samt bygningsteknologi står for de sidste 27 procent.

Magneto

Bosch kom officielt til Danmark den 15. november 1918, da A/S Magneto blev grundlagt i København – i øvrigt på 32-års dagen for den tyske grundlæggelse. Men allerede fra 1904 var Bosch i Danmark via det svenske ingeniørfirma Fritz Egnell, mens danske Tvermose & Abrahamsen stod for repræsentationen i krigsårene 1914-1918.

Fra 1919 overtog Magneto eneforhandlingen af Bosch produkter i Danmark, og i 1929 overtog Bosch alle aktier i Magneto.

I 1970 flyttede Bosch til sit nye hovedkvarter i Ballerup, og allerede i 1997 dannedes det nordiske Bosch-selskab af Danmark, Norge, Sverige og Finland.

I 2008 overtog Bosch danske Holger Christiansen A/S fra Hella, og fra 2010 ligger hovedkontoret for Bosch AA-RM (Automotive Aftermarket - Rotating Machines inkl renovering af startere, generatorer og kompressorer) hos Holger Christiansen A/S i Esbjerg.

Bosch omfatter i dag samlet seks firmaer i Danmark på fem lokationer, omsætter for 310 millioner euro og beskæftiger 811 medarbejdere, heraf de 330 hos HC i Esbjerg og de 150 i Ballerup. Den samlede nordiske omsætning er på 1,1 milliarder kroner – 1,4 milliarder, hvis Bosch-Siemens (50-50 procent) tælles med.

Meget langsigtet

Robert Bosch GmbH’s virksomhedsstruktur sikrer Bosch koncernen økonomisk uafhængighed. Den giver virksomheden mulighed for at foretage langsigtet planlægning og betydelige investeringer for at sikre fremtiden. 92 procent af kapitalandelene i Robert Bosch GmbH ejes af den almennyttige fond Robert Bosch Stiftung GmbH. Stemmeretten udøves i overvejende grad af Robert Bosch Industrietreuhand KG, der varetager virksomhedens ejerfunktion. De øvrige andele ejes af familien Bosch (7 procent) og Robert Bosch GmbH.

Stiftelsen har siden 1964 doneret 964 millioner euro, heraf 64 millioner i donationer i 2009. 37 procent er gået til forståelse mellem nationer og kulturer, 21 procent til sygehusdrift og forskning, mens den resterende del er gået til ungdom, kultur og uddannelse, samfundsvidenskab samt helse og humanitære formål.

- Stiftelsens hovedformål er en langsigtet eksistens af Bosch-koncernen, hvor man på 125 år blot har sin 6. koncernchef. Bosch, som har en egenkapitalandel på over 50 procent, ønsker at være finansiel uafhængig af børser og banker, og det kræver en naturlig årlig vækst på 7-8 procent, hvoraf cirka en tredjedel kommer via opkøb, forklarer Wolfgang Dubois og fastslår:

- Fordelen ved vores ejerstruktur er, at vi tænker virkelig langsigtet.

- Bosch investerer markant i innovation – det er vores eneste chance for at overleve. Og jeg glæder mig over hvert eneste af de i snit 15 nye patenter om dagen, som jo typisk sikrer vores indtjening 5-15 år frem, påpeger Wolfgang Dubois.

Støtte forpligter

Efter oprindeligt at have arbejdet for Mercedes kom den i dag 59-årige Wolfgang Dubois til Bosch for 28 år siden - i Norge. Og Wolfgang Dubois bor fortsat i Oslo, selv om han som direktør for Bosch i Norge og Danmark tilbringer flere dage om ugen på kontoret i det nordiske Bosch-hovedkvarter i Ballerup.

Wolfgang Dubois blev direktør for Bosch i Danmark i 2003, da han afløste Per Kempel.

- Bosch er mit liv og min lidenskab, og selv om jeg nu fylder 60 år, fortsætter jeg gerne, siger Wolfgang Dubois, som værdsætter koncernens strategi og kontinuitet.

- I Bosch går det måske lidt langsommere, men det går heller ikke dramatisk op eller ned. Trods krisen har Bosch beholdt alle medarbejdere, hvilket kostede 1,5 milliarder kroner. Det var ingen lønstigning i 2009, og den blev udsat i et halvt år i 2010. Det viser viljen til at støtte virksomheden i krisetider, hvilket er noget, der forpligter både virksomhed og ledelse, udtaler han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.084