23948sdkhjf

Saab-legende som limited edition

Den unge mekaniker og testkører Erik Carlson gjorde for 50 år siden det lille svenske bilmærke kendt med sine rallysejre. En Saab 9-3 Carlson bygges nu i 96 eksemplarer.
Erik "På Taget" Carlson vandt Rally Monte Carlo to gange, Acropolis og San Remo, samt det engelske VM-rally RAC to gange. Første gang var i 1960, for 50 år siden, hvilket forleden blev fejret på behørig vis før starten af årets sidste VM-afdeling i England, samt ved en Saab reception. Her præsenterede Carlson en Saab med sit eget navn, 9-3 Aero Carlson, der kun bygges i 96 eksemplarer, til specielle engelske Saab fans.

Bilen har 2,8 liters V6-motor med turbo, der yder 280 hk med træk på alle fire hjul og spærredifferentiale på baghjulene. Den er god for kun 6,9 sekunder fra 0-100 km/t og har masser af udstyr. Prisen er sat til cirka 226.000 kroner i England.

Det var en noget anden bil, han dystede med i de sejrrige år på rallyfronten. Vi kan citere et engelsk dagblad, som rammer helt korrekt: "Da Erik Carlson eksploderede på rallyscenen, var den 31-årige svensker kun kendt i Sverige, men han ændrede billedet og gjorde Saab kendt langt udover Europas grænser med en lille ukendt bil, Saab 96, med trecylindret 750 ccm motor, der var alle andre underlegen. Det var fantastiske år for Saab".

Erik Carlson har boet i England i mange år og har arbejdet som pr-chef for Saab i England, hvor han gentagne gange er blevet præmieret af den engelske presse for sit professionelle arbejde. Siden pensionen har han været en udmærket Saab ambassadør på udstillinger og ved festlige lejligheder. I Saab hjembyen Trollhättan er en plads og en stor rundkørsel opkaldt efter rallystjernen.

Carlsson er gift med Pat Moss, der også i hendes unge dage var en habil rallykører. Hun er søster til Sir Sterling Moss. Erik Carlson fik tilnavnet "På Taget" i de første år, hvor han pressede den lille bil så meget, at det til tider endte med nogle vælteture. Det har han smilet ad i mange år. Han er 81 år og fortsat i fuld vigør.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093