23948sdkhjf

Energi- og CO2-afgift på smøreolie

På trods af branchens protester er der genindført en afgift på smøreolier pr. 1. januar 2010.

Afgiften på smøreolie blev fjernet i 2002, da den var i strid med et direktiv om beskatning af mineralolie. Fællesreglerne i EU om beskatning af mineralolie er nu ændret, hvorfor afgiften kan genindføres.

• Smøreolieafgiften for 2010 er på 246,9 øre eksklusive moms pr. liter og består af energiafgift på 205,6 øre og CO2 afgift på 41,3 øre.

• Virksomheder, der ikke er registreret som oplagshaver pr. 1. januar 2010, skal betale afgift af hele lagerbeholdningen, hvis den er større end 3000 liter.

• Fritaget er varer til brug i luftfartøjer og varer til brug om bord på skibe i udenrigsfart og fiskerfartøjer på fem BRT og derover, dog bortset fra lystfartøjer.

Afgiften har ingen indvirkning på det eksisterende spildoliegebyr, da afgiften udelukkende er et finansieringselement i forhold til skattereformen.

Mineralolie Brancheforeningen har siden 1. juli 2000 påtaget sig ansvaret for indsamling og bortskaffelse/regenerering af spildolieprodukter. Siden 2008 er 100 procent af den indsamlede spildolie blevet genraffineret, og produktet indgår som ny baseolie i smøreolieproduktionen.

Derfor kan det samme produkt blive beskattet op til flere gange i produktets levetid og pålignet CO2-afgift uden at producere CO2.

Branchen finder, at der er tale om en beskatning, der ikke virker efter hensigten og samtidig strider imod regeringens "grønne" intentioner. Derfor opfordrer Mineralolie Brancheforeningen skatteministeren til at genoverveje afgiften og anbefaler, at den helt bortfalder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08