23948sdkhjf

Applus: Person- og varebiler skal med i miljøzonerne

Den 1. juli blev kravene i miljøzonerne i København og i Aalborg strammet. Ligeledes blev indført en miljøzone i Odense og fra 1. september kommer Århus med på vognen. Derefter stilles krav om partikelfiltre på lastbiler og busser fra før 2005/06 (Euro III) i de største danske byer. Imidlertid har politikerne overset, at også varebiler og personbiler bidrager markant til forureningen og derfor snarest bør medtages i miljøzonen - det gør man for eksempel i Berlin, påpeger Applus.
I dag er det alment anerkendt, at forureningen fra trafikken er et af de største miljøproblemer i byerne. Derfor undrer det, at politikerne ikke har medtaget vare- og personbiler i miljøzonerne, mener Applus.

Kun de færreste varebiler er udstyret med partikelfilter. Derfor er varebiler den absolut største kilde til partikelforurening i byerne. Alligevel stilles ikke partikelfilterkrav til varebiler i miljøzonerne. Ligeledes er 7-9 procent af benzinbilerne i de større danske byer fra før katalysatorkravet i 1991. Disse forurener 7-8 gange så meget som nyere biler. Alligevel stilles ikke katalysatorkrav til personbiler i miljøzonerne.

Derfor bør loven snarest ændres, så kommunerne også kan stille krav om lukkede partikelfiltre på vare- og persondieselbiler og katalysatorer på gamle benzinbiler. Kun derved kan vi komme forureningen til livs. Det ville være oplagt at lade sig inspirere af Berlin, hvor der stilles miljø- og alderskrav til både vare- og personbiler, mener Applus.

- Som fortalere for bedre bekæmpelse af forureningen fra trafikken er det glædeligt, at kravene om kørsel i miljøzonerne bliver skærpet. Det er dog ærgerligt, at person- og varebilerne stadig klarer frisag, siger adm. direktør for Applus Bilsyn, Arne Willerslev-Legrand. Han foreslår, at politikerne nu følger de gode initiativer op med at tage fat om nældens rod, de hundredetusinder af person- og varebiler, der ikke renser udstødningen før den udledes i børnehøjde i storbyernes miljøzoner.

Applus Bilsyn får fuld opbakning fra de grønne organisationer:

- Det vil give markante miljø- og sundhedsgevinster at få vare- og personbiler med i miljøzonen, så det forslag støtter vi varmt, siger Kåre Press-Kristensen, civilingeniør, Ph.D. ved Det Økologiske Råd.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063