23948sdkhjf

Grovkornet værkstedshumor med hvide handsker

Virkeligheden på autouddannelserne og på autoværkstederne er langtfra så sorthvid, som en ny Ph.d.-afhandling antyder.
- Hvis ikke man kan tale med om kvindelige kønsorganer, så skal man som minimum kunne montere en hækspoiler og se skønheden i et par overdimensionerede fælge. Ellers er man ude i kulden.

Det er konklusionen i en artikel om automekanikere på hjemmesiden videnskab.dk. Se fakta-boksen

Det har han gjort med baggrund i, at frafaldet (ifølge artiklen) nogen steder er oppe på 30-40 procent.

- Jeg ville undersøge, hvilke normer, man skal leve op til for at være en rigtig automekanikerelev, og hvad der ligger til grund for den kønsidentitet, drengene bygger deres maskulinitet på, siger Rasmus Præstmann Hansen ifølge artiklen.

- De fleste af eleverne har selv været ude i kulden i det meste af deres liv. Årene i folkeskolen har sjældent været en succes, og automekanikeruddannelsen er for første gang, de oplever at være gode til noget.

Over gevind

Det sidste kan automekanikereleverne Dennis Piil Samuelsen, 20 år, Jeppe Hindkjær, 21 år og Jakob Pedersen på 24 alle fra Skjern Tekniske Skole ikke genkende.

- Artiklen går lidt over gevind der, hvor han siger, at eleverne det meste af deres liv har været ude i kulden. Det virker som om, han prøver at beskrive automekanikeruddannelsen som en nødløsning for folk, der ikke kan finde ud af andet, siger Dennis Piil Samuelsen.

- Det er bestemt ingen let uddannelse at blive mekaniker. Det er ikke sådan, at kan man ikke blive andet, så kan man bare blive mekaniker - langtfra, fortæller Jeppe Hindkjær.

- Jeg er student fra HF, og jeg skal anstrenge mig for at følge med her. Mekanikeruddannelsen kan man ikke sløse sig igennem, lyder det fra Jakob Pedersen

- Man skal være god til at regne, kunne bruge Ohms lov m.v. Du skal virkelig kunne tænke logisk, når du skal fejlsøge på de mange forskellige elektroniske systemer i bilerne. Du skal have et godt overblik og have hjernen med, når du laver noget.

- Mange af kunderne hjemme på værkstedet gør faktisk lidt grin med, at vi nok snart begynder at gå med hvide handsker, for vi får jo aldrig beskidte fingre mere. De ser jo bare, at vi står med den elektroniske tester til bilen, mener Dennis Piil.

Ikke helt ved siden af, men...

Derimod mener de tre mekanikerlærlinge ikke, at Rasmus Præstmann Hansen skyder helt ved siden af med beskrivelsen af jargonen blandt automekanikereleverne.

Jakob Pedersen: - Han har da ret i, at vi snakker en del om piger og har en meget grovkornet humor på det område. Men sådan er det da i ethvert miljø, hvor der er samlet en masse unge knægte. På automekanikeruddannelsen er vi hverken værre eller bedre end andre faggrupper som smede, elektrikere, tømrere og murere.

Dennis Piil Samuelse: - Jeg vil da godt indrømme, at min humor er lidt mere plat end så mange andres. Men det skyldes vel mere min personlighed og hvad jeg synes er sjovt. Jeg tror ikke, det har at gøre med, at jeg er mekaniker. Det handler også om, at vi kun er drenge på uddannelsen. Når der er piger til stede, så sidder det automatisk inde i hovedet, at man lige skal skrue lidt ned for den overdimensionerede charme på det punkt.

Jakob Pedersen: - Nu er det er jo heller ikke bare sådan, at vi går rundt og råber fisse hvert halve minut. Og når den grovkornede humor kommer på banen, så er sjældent i timerne, men typisk i pauserne. Og det sker da slet ikke i alle pauserne.

Jeppe Hindkjær: - Nej, tit så er det da slet ikke sådan noget sjofel snak. Vi snakker eksempelvis meget om, hvad vi har gang i af projekter og hvis nogen har prøvet en speciel reparation hjemme på værkstedet. Jeg vil kalde det videndeling..

Nøgenplakater

På Dennis Piil Samuelsens læreplads har man ikke engang nøgenplakater. Dog har man en meget diskret plakat fra en leverandør, hvor pigerne poserer i bikini på strandkant med vådt hår. På Jakob Pedersens er der overhovedet ingen plakater. Ikke engang en strandkant, mens der hos Jeppe Hindkjær stadig har en lille kalender i frokostrummet med bare damer!

- Men det er min indtryk, at det er på vej ud, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171