23948sdkhjf

Biodiesel-succes i Århus

Olieselskaberne har høstet vigtige erfaringer med håndtering af et helt nyt bio-brændstof i stor skala, og hverken selskaber eller bilister har oplevet problemer under demonstrationsprojekt, oplyser Energi- og olieforum.
Fra marts måned 2009 og frem til årsskiftet har al diesel på de 75 tankstationer i Århus Kommune været tilsat fem procent biodiesel fremstillet af affald. Århus Sporvejes bybusser og cirka 20 af regionsbusserne, de såkaldte Grønne Busser, har også kørt på biodiesel-blandingen – alt sammen som led i demonstrations-projektet B5Next.

Bag B5Next demo-projektet står Region Midtjylland, Færdselsstyrelsen, samtlige olieselskaber i Århus-området, lagerselskabet Samtank i Århus, olieselskabernes brancheorganisation, EOF, og Center for Bioenergi og Miljøteknologisk Innovation, mens Daka Biodiesel i Løsning er producent af det miljøvenlige biobrændstof.

På bussiden opfattes 5 procents demoprojektet som 100 procent vellykket. Selv om biodiesel-blandingen lever op til alle tekniske standarder, kan der godt være en enkelt sommerfugl i maven, når teorien omsættes til praksis, og bybusserne triller ud af garagen med et helt nyt brændstof i tanken. Men det forløb gnidningsløst, oplyser nyhedsbrevet fra Energi- og olieforum (EOF).

Projektchef Preben Bach Christensen fra Århus Sporveje fortæller om B5Next:

- Vi har selvfølgelig været særligt opmærksomme under dette her forløb, men det har kørt upåklageligt. Vi har ikke registreret problemer med bio-brændstofblandingen.

Også bilisterne i Århus har taget bio-blandingen til sig uden problemer, oplyses det.

Værdifulde erfaringer

For Region Midtjylland har projektet givet værdifulde erfaringer om, hvordan man organiser iblanding, opbevaring og distribution af biodiesel.

- Der har været adskillige udfordringer undervejs, men nu ved vi, hvordan de skal tackles. For os går overvejelserne nu på, hvordan vi kan få samtlige busser i regionen til at køre på biodiesel – til gavn for både klima og miljø, siger Bent Hansen.

Alle benzinselskaber, der er repræsenteret i Århus Kommune har deltaget i projektet, og på den samlede branches vegne siger Michael Mücke Jensen fra EOF:

- Olieselskaberne har høstet vigtige erfaringer med håndtering af et helt nyt bio-brændstof, som ikke tidligere har været anvendt i så stor skala som i Århus. Projektet har klart vist, at det faktisk er praktisk muligt at blande 2. generations biobrændstof produceret på affald i diesel, uden at hverken olieselskaber eller bilister har oplevet problemer med det.

Erfaringerne fra demonstrationsprojektet skal nu anvendes aktivt i forbindelse med, at der inden for de næste år skal iblandes biodiesel over hele landet.

Mere på www.b5next.dk.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096