23948sdkhjf

Et kilo bog om året

Reklamemanden Eric Karsholt har været to et halvt år om at samle stof og skrive to et halvt kilo bog om Mercedes-Benz i Danmark.
Hos Mercedes-Benz i Danmark betragter man Erich Karsholts hjem som deres arkivmæssige fjernlager, og det er ikke uden grund.

Siden Erich Karsholt, der er kontaktchef og partner i reklamebureauet Bates Y&R, i 1994 fik Mercedes-Benz som kunde har han samlet materiale sammen om bilmærket, forretningen, forhandlerne og fabrikken.

Da Mercedes-Benz i Danmark og Sverige i 1999 omstrukturerede fik han yderlige en kasse med foto af Bente Lohse, der arbejdede i marketingafdelingen. Kassen fik lov til at stå urørt nogle år, men da Eric Karsholt en dag mødte Sterling Moss og opstemt fortalte ham, at han, Karsholt, ville skrive en bog om MB i Danmark og have den klar inden MBs 125 års jubilæum i Danmark følte han, at nu hang han på opgaven. Det skulle bare være en letlæselig sag på et par hundrede sider.

Letlæselig er den, det fortalte forlægger Niels Nørgaard fra Strandbergs Forlag ved præsentationen i Bates lokaler højt over Københavns gamle bydel med udsigt til Kongens Have.

Til gengæld blev det ikke en lille sag, men 400 sider, to et halvt kilogram og fylder en kvart kvadratmeter.

Tidskapitler

De 125 år er opdelt i kapitler over hver sin epoke.

Et i øjenfaldende afsnit er de 25 sider under overskriften Besættelse, sabotage og retsopgør.

- For mange bøger, der behandler historiske begivenheder, slutter i 1933 og begynder igen 1945. Sådan skulle det ikke være i min bog, fortalte Erich Karsholt.

Til gengæld har han kun brugt kilder, der selv havde oplevet tiden.

- Ikke noget med, at personer som i årene efter dømte og fordømte. Jeg har brugt skriftlige kilder fra tiden og personer, som fortæller deres egne historier. Jeg dømmer heller ikke om tiden, jeg har taget det med, som jeg synes var relevant.

- Så må andre vurdere, om det er det rigtige.

Persongalleri

Forfatteren skriver i sin indledning, at det ikke er en bog om Mercedes-Benz’ generelle histore, det har mange andre gjort. Heller ikke en gennemgang af specifikationerne af et modelprogram.

- Hensigten er at sætte den danske udvikling i perspektiv, skriver han.

Således indledes hvert kapitel også med en sammenfatning af den internationale udvikling i perioden.

Persongalleriet virker stort. Fra grundlæggernes historik og fortrædeligheder over motorsportsfolk, der har kørt eller har forsøgt at få lov at køre Mercedes som Charles Steward Rolls. Han fik ikke lov og gik i stedet i samarbejde med en vis Henry Royce.

Danske navne er Heinrich Bencard, familien Bohnsted-Petersen med et varierende antal fornavne, Nellemann og Christian X og naturligvis mange andre, som man let finder frem til i det omfattende personregister.

Erich Karsholt har ikke helt svigtet den generelle model-udvikling. Bogen indeholder registre over salgstal, modeloversiger og dansk bestand af Mercedes-Benz personbiler.

Endelig er det værd at fremhæve, at bogen ikke holder sig til personbiler, men også har fabelagtige (ofte restaurerede) billeder med af last- og varebiler.

Den slutter, bogen, måske symbolsk med et afsnit om Mercedes opbygget som rustvogne til den sidste rejse.

Mercedes-Benz i Danmark - mennesker, biler og markedsføring af Erich Karsholt.

400 sider. Strandbergs Forlag.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.312