23948sdkhjf

Praktisk induktionsvarmer er boltens ven

Induktionsvarmeren fra KS Tools klarer opvarmningen af fastrustede bolte og møtrikker på et øjeblik - blot de ikke er for store.
Induktionsvarmersættet fra KS Tools leveres i en praktisk kasse, og forhandles af Au2parts. Den er beregnet til almindelig netspænding på 230 volt, og sættet består af fire dele. En varmepistol med en 2,3 meter lang ledning, to stive induktionsledninger afsluttet med en spole med en diameter på henholdsvis 19 og 22 millimeter. Der er også en 800 millimeter lang semifleksibel induktionsledning, som kan formes til en spole i den ønskede diameter eller facon.

Som ekstraudstyr fås der varmespiraler i størrelserne; 15, 19, 22, 26, 32, 38 og 45 millimeter, og endelig er der en speciel plade til at fjerne klistermærker, lister, emblemer og andet i den kategori.

I praksis

Først vurderes størrelsen af møtrikken eller hvad det end måtte være, der skal varmes op. Er der eksempelvis tale om en møtrik med en nøglevidde på 19 millimeter, bør man ikke mase den spoleledning med tilsvarende diameter ned over bolthovedet, da der skal være en luftspalte mellem emnet og spoleledningen.

Vælg den rigtige

Gør man det alligevel, får man i bedste fald en ringere virkning. Vælg i stedet den med en diameter på 22, som giver det fornødne luftgab. Montering af ledningerne foregår i fronten af induktionspistolen, og her skubbes induktionsledningens kobberender ind i hvert sit hul. Fingerskrues stramt til omkring ledningerne, så man er skikker på, der er god metallisk forbindelse.

Det bedste resultat opnås, når spiralen holdes centralt over møtrikken, og man sørger for at luftgabet mellem møtrik og spiral er nogenlunde ens.

Lys over land

Når kontakten holdes inde, starter blæseren og så foregår induktionsprocessen. I forenden er der en kraftig lysdiode, som oplyser hele området, og det er i praksis er meget stort plus. Efter kort tid kan man se, at møtrikken bliver varm. Når den er blevet rødglødende, kan man forsøge at løsne den. Lykkedes det ikke i første forsøg, kan man bare give den en omgang mere.

Til stukning og det svære

Er der tale om et svært tilgængeligt sted eller noget med stor diameter, snoes den fleksible ledning omkring emnet. Det kunne være en fastgroet sensor, en samling på en udstødning eller måske en konusforbindelse.

Karrosseriværkstedet kan også få nytte af den fleksible ledning. Er der kommet sprællemænd i forbindelse med en bule og den efterfølgende opretning, kan den fleksible ledning bruges til at varme pladen op, så den krymper og derved får sprællemanden til at falde til ro.

Dommen

Til almindeligt mekanisk arbejde er KS Tools induktionsvarmeren fuldt tilstrækkelig. Testen viste, at hovedet på en 8 millimeter bolt varmes op fra kold til rødglødende på langt under ti sekunder.

Men når det kommer til større og meget massive ting, som eksempelvis en fastgroet styrekuglemøtrik på en stor kassevogn, begynder det at knibe. Opvarmningstiden bliver uforholdsmæssig lang, og effekten på 1500 watt kommer til kort. Men til alt de gængse med fastgroede bolte, styrekuglemøtrikker og andet på et moderne værksted, er den aldeles uundværlig.

Værksteds kogeplade

Induktion kender vi blandt andet fra kogeplader i køkkenet. Induktionsvarmeren fungerer ud fra samme princip, hvor vekselstrøm og en spole er hovedingredienserne. Når der sendes vekselstrøm gennem spolen, induceres der en hvirvelstrøm i det omkringliggende materiale. Den er så kraftig, at den opvarmer materialet hurtigt og effektivt. Forudsætningen er dog, at det der skal opvarmes, er magnetiserbart. Princippet kendes også fra de nye cykellygter, hvor strømmen skabes ved hjælp af induktion, hvor en magnet kører hurtigt og tæt forbi en spole, som derved inducerer strøm til lysdioden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094