23948sdkhjf

Stort dansk dæk-genvindingsfirma lander rekordregnskab

Udbredelsen af cirkulære produkter går for langsomt, mener den danske internationale koncern, der nu har udviklet en metode til at kunne genvinde tekstilfibre i udtjente dæk bedre.

Anvendelsen af recirkulerede råvarer går for langsomt i verden. Det mener den danske internationale koncern for genvinding af dæk, Genan, der i 2024 satte rekord med den højeste omsætning og det bedste driftsresultat nogensinde, viser et netop offentliggjort årsregnskab.

En markant vækst i salget af hovedproduktet gummigranulat indikerer, at cirkulære produkter vinder stigende indpas. Alligevel er der ikke nok fokus og afsætning af recirkulerede råvarer, mener koncernen.

Udviklingen af fremtidens minedrift, forstået som genanvendelse af udtjente produkter som recirkulerede råvarer, går helt overordnet for langsomt Poul Steen Rasmussen, Group CEO, Genan Holding A/S

- Vi har overordnet set en positiv udvikling i både 2023 og 2024. Det skyldes en stigende efterspørgsel efter hovedproduktet gummigranulat, der indgår som et cirkulært element i gummimåtter, transportbånd, faldunderlag på legepladser, sportsanlæg, asfalt med mere. Dette er naturligvis positivt, men udviklingen af fremtidens minedrift, forstået som genanvendelse af udtjente produkter som recirkulerede råvarer, går helt overordnet for langsomt, pointerer Group CEO i Genan Holding A/S, Poul Steen Rasmussen.

Genan satte i 2024 rekord på både top- og bundlinje. Koncernen, der har produktion i Danmark, Portugal, Tyskland og USA, nåede i 2024 en omsætning på 476 mio. kr. mod 437 mio. kr. året før — svarende til en stigning på 9%. Resultat af primær drift (EBITDA) steg fra 70 mio. kr. i 2023 til 91 mio. kr. i 2024, hvilket er det højeste niveau nogensinde.

23 procent om fem år

Baggrunden for at Genan mener, at den grønne dagsorden ikke er god nok, og at anvendelsen af recirkulerede råvarer går for langsomt, begrundes i tal fra EU. I 2023 kom cirka11-12% af de råmaterialer, der blev anvendt i EU, fra genbrug. l følge den handlingsplan, EU i 2020 fremlagde for den cirkulære økonomi, er målet at fordoble denne andel til over 23% inden 2030.

- Hvis disse ambitioner skal indfries, skal vi til at anvende langt flere recirkulerede råvarer — ikke kun af dæk, men af en lang række udtjente produkter. For at det skal lykkes, kræves der både investeringer i industrien og politisk indsats, vurderer Poul Steen Rasmussen.

Lovende tekstilprodukt

Genan arbejder derfor løbende med udvikling af nye cirkulære produkter, hvor gummi, stål og tekstil kan indgå. Her er genanvendelsesgraden i dag høj for både gummi og stål, hvorimod afsætningen af recirkuleret tekstil fra de nedslidte dæk har været en udfordrende øvelse.

- Det er en strategisk målsætning for os, at vi kan genanvende en stadig større del af dækkets komponenter. Her har vi nu delvist knækket koden for at opnå en større genanvendelsesgrad af dækkets tekstilfraktion, som er den mest komplicerede del at adskille fra dækkets gummifraktion. Kompleksiteten Iigger i at rense tekstilet tilstrækkeligt, og det har vi nu fundet en løsning på, forklarer Poul Steen Rasmussen.

Den nye, ekstra rensede tekstilkvalitet anvendes i øjeblikket i flere prototyper, blandt andet som støjdæmpningspaneler.

Positive klimapåvirkninger

Genan er ejet af Maj lnvest Equity og PKA som hovedaktionærer og driver seks fabrikker med en samlet produktionskapacitet på mere end 400.000 tons udtjente dæk (ELT) om året. Det primære output fra fabrikkerne er op til 295.000 tons gummiprodukter, 60.000 tons stål og 45.000 tons tekstilfibre. Denne kapacitet repræsenterer en potentiel reduktion i CO2-udslip på 280.000 tons årligt — sammenlignet med afbrænding af udtjente dæk som bortskaffelsesmetode.

Genan-koncernen har i 2024 udvidet sin finansielle rapportering til også at omfatte en Iang række klima- nøgletal inden for både scope 1, 2 og 3.

- Hele vores eksistensberettigelse er baseret på værdien af den cirkulære økonomi. Dels fjerner vi et stort problem fra samfundet — nemlig brugte dæk —som udgør en miljørisiko, uanset om de deponeres eller afbrændes. Dels kan vores produkter erstatte jomfruelige råmaterialer og mindske produktionen på verdens gummiplantager, mindske udvindingen af ny jernmalm med mere. Men recirkulering kan ikke foretages helt uden påvirkning af vores omgivelser og uden et vist energiforbrug, hvorfor omlægning til energi med lavere klimapåvirkning er et af vores fokusområder. Derfor ser vi en stor forpligtigelse i, sideløbende med kerneforretningen, at rapportere på disse forhold, siger Poul Steen Rasmussen.

Se nøgletal for:
Læs mere om: dæk genvinding Klimaaftryk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062