23948sdkhjf

Tesla halter efter de andre superaktier i USA

Tesla-aktien har siden årsskiftet tabt 30 procent af værdien og har svært ved at leve op til forventningerne

Den store historie på det amerikanske aktiemarked sidste år var de såkaldte Magnificent 7-aktier.

Syv aktier, hvis aktiekurs gennemsnitligt steg med 112 procent og som derfor overstrålede de øvrige aktier i S&P 500-indekset.

Men i 2024 har historien været en lidt en anden. Flere af aktierne har underpræsteret i forhold til S&P 500-aktierne, og værst er det gået for Tesla.

Værdien af den innovative bil- og batteriproducents aktie er faldet med 30 procent siden årsskiftet.

Og det endda på trods af, at man i første kvartal i år sendte knap 387.000 nye biler på gaden verden over.

Markedet havde dog forventet mere, forklarer Philip Jagd, der er aktiechef hos Sampension.

- Tesla er et fantastisk selskab, der har formået at revolutionere en hel sektor. Men aktien har været prissat ud fra en meget høj omsætningsvækst, som de slet ikke har kunnet levere.

- Når sådan noget sker, så har vækstaktier det med at reagere ret kraftigt i nedadgående retning, nøjagtigt som de også stiger ret kraftigt, når omsætningen vokser og forventningerne til fremtiden stiger, siger han.

Han peger på den stigende konkurrence på elbilmarkedet som en forklaring på, at Tesla har svært ved at leve op til forventningerne.

Der er blandt andet konkurrenter i Kina og Europa, som staser stort på at få en større fod indenfor.

- Konkurrencen har fået Tesla til at sænke listepriserne for at bevare markedsandele og udnytte sin kapacitet, og det går ud over indtjeningen.

- Og så kan det have den ulempe på lidt længere sigt, at folk udskyder købet af en Tesla i forventning om, at priserne skal lidt længere ned, og det har de måske også været ramt af, siger han.

Fremtidsudsigterne for Tesla er en smule mudrede. Nyhedsbureauet Reuters kunne forleden fortælle, at selskabet vil droppe den planlagte og længe ventede Model 2, som skulle være billig familie-elbil beregnet på den brede masse.

Tesla-stifter Elon Musk har dog afvist historien og i stedet annonceret præsentationen af en såkaldt robo-taxi 8. august i år.

Det sendte i mandags Tesla-aktien op med fem procent, men om det er nok til at bryde den negative trend på sigt, er tvivlsomt.

- Det er klart, at hvis man lige pludselig skal erstatte alle verdens biler med chauffør med en robotdrevet en af slagsen, så vil der kunne sælges mange af dem.

- Men det virker lige nu som om, at det måske mest er 5 eller 10 fugle på taget, vurderer Philip Jagd.

Tesla offentliggør årsregnskabet for 2023 tirsdag 23. april.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063