23948sdkhjf

Sara gjorde drømmen til virkelighed og blev Ferrari-mekaniker

23-årige Sara Karlsgaard er landets første og eneste kvindelige Ferrari-mekaniker. Hun elsker passionen ved arbejdet med de italienske sportsvogne – og hun tør drømme stort.

Et af højdepunkterne i Ferraris verden er det årlige Finali Mondiali, der er verdensfinalen i alt, hvad der handler om racerløb og Ferrari. Det er her de afgørende løb køres og årets vindere skal findes.

Og så var det også her, 23-årige Sara Karlsgaard befandt sig i oktober måned sidste år, da den såkaldte Ferrari Challenge fandt sted på den italienske racerbane Mugello, der ligger syd for Ferraris hovedsæde i Maranello.

For at forstå, hvordan den unge, danske mekaniker endte netop dér, skal vi spole tiden lidt tilbage, for det stod ikke skrevet i stjernerne, at Sara Karlsgaard en dag ville blive Ferrari-mekaniker, fortæller hun til Motor-magasinet.

- Jeg har danset rigtigt meget, da jeg var yngre, så jeg var vant til at leve i en total pigeverden, siger hun.

Men det ændrede sig brat, da hendes far tog hende med til et Formel 1-løb i Monaco i 2015.

Det var meget unikt at kunne dele den passion med ligesindede hver dag, og jeg kom tættere og tættere på drømmen. Sara Karlsgaard, nyuddannet Ferrari-mekaniker

- Han havde inviteret mig med til Monaco for at se noget der hed ”Formel 1” – dengang anede jeg ikke hvad det var, griner Sara Karlsgaard.

En gnist tændes

Men motorsportens kongeklasse var noget, som hun hurtigt skulle få smag for.

- Vi sidder på tribunen og jeg kan tydeligt huske, at jeg tænker: Jeg skal ikke sidde her, jeg skal da ned i pitten og stå. Men på det tidspunkt kendte jeg ingen mekanikere og jeg kendte ikke meget til hele den verden, men der var i hvert fald tændt en gnist her.

Sara Karlsgaard rejser derefter til Californien som udvekslingsstudent, og selvom hun egentlig troede, at det ophold skulle lære hende at surfe, så ender det med at blive noget helt andet, der trækker.

- Jeg får olie under neglene i et fag, de kalder ”small engines”, og det var i virkeligheden første gang, at jeg virkelig følte, at det var sjovt at gå i skole.

Da Sara Karlsgaard kommer hjem fra USA er gnisten tændt i hende, men hun er stadig usikker på, hvordan hun skal få foden indenfor i motorverdenen.

Jeg har været totalt fokuseret og haft tunnelsyn på. Sara Karlsgaard, nyuddannet Ferrari-mekaniker

- Jeg vidste stadig ikke, hvordan man blev mekaniker, så jeg starter i gymnasiet. Men det bedste hver dag var at få fri, for jeg havde svært ved at få svar på, hvad jeg skulle bruge det, jeg lærte, til i praksis. 

- Jeg lærte jo ingenting om biler! Jeg lærte latin i stedet og kunne ikke rigtigt få det til at hænge sammen med, hvordan jeg skulle komme ind i bilverdenen med den baggrund.

En ny verden åbner sig

Sara Karlsgaard ender derfor med at droppe ud af gymnasiet og starter i stedet som hjulskifter hos FDM, og det viser sig at være den helt rette beslutning i jagten på at få en fod indenfor i bilverdenen, siger hun.

- Jeg lærte at skifte hjul fra vinter- til sommerhjul og syntes, at det var megafedt. Det var virkelig lærerigt. Jeg havde jo nærmest aldrig holdt en skruetrækker og jeg vidste ikke hvad sprinklervæske var, så det var en helt ny verden der åbnede sig.

Efter et halvt år med hjulskift gav den oplevelse Sara Karlsgaard mod på mere, så hun startede på EUX på Roskilde Tekniske Skole, hvor man kombinerer erhvervsuddannelsen og gymnasieuddannelsen.

Fordi uddannelsen på det tidspunkt er forholdsvis ny, er det imidlertid svært at finde en læreplads, så Sara Karlsgaard må tænke kreativt.

- Jeg opretter et Linkedin-opslag, hvor jeg skriver, at jeg leder efter en læreplads og vedlægger en video, og den får så mange visninger, at jeg bliver inviteret ind i radioen på P4 for at fortælle min historie.

Lærte alt fra bunden

Og den idé gav pote, fortæller hun.

- Det gjorde, at jeg fandt en læreplads hos Svanholt Automobiler i Roskilde, og det var der, at jeg lærte alt helt fra bunden. Det var jeg rigtig taknemmelig for. Min mester var tidligere europamester i rally, så der fik jeg også lov til at træde et lille skridt ind i den racerverden, som jeg så gerne ville ind i.

Efter to gode og lærerige års uddannelse hos Svanholt Automobiler trængte Sara Karlsgaard til et pusterum og en pause fra uddannelsen. Hun ville rejse. Men året var 2020 og kort efter lukkede landet og resten af verden ned som følge af corona-pandemien.

I stedet startede Sara Karlsgaard hos den autoriserede Ferrari-forhandler Formula Automobile i Lyngby. Men ikke som mekaniker i første omgang, som hun siger med et grin.

- Jeg startede som receptionist, hvor jeg gik og kiggede ud på værkstedet hele tiden, og det kunne folk jo ikke rigtigt forstå, for jeg gik jo i nederdel og støvler og nylonstrømper, så der var jo ingen, der vidste på det tidspunkt, at jeg var i gang med mekanikeruddannelsen. 

- Men det fandt de jo ud af, og så fik jeg mulighed for at bytte computeren ud med svensknøglen.

Tættere på drømmen

Sara Karlsgaard forsætter derfor som mekaniker-elev hos Formula Automobile, og det bliver skelsættende.

- Fra første dag gik jeg og kiggede op på væggen i værkstedet hos Formula, hvor der et billede af en Formel 1-racer i pit. Der kan man virkelig mærke passionen for ræs, for bilerne og mekanikken og teknikken. 

- Det skinner virkelig igennem blandt medarbejdere både på og udenfor værkstedet. Så det var et kæmpe skridt tættere på drømmen, som jo var at blive Formel 1-mekaniker.

Den unge mekaniker-elev er især imponeret over den passion, som alle omkring hende går på arbejde med.

- Det var en ære hver dag at tage arbejdstøjet på og virkelig lære håndværket. Lige pludselig var det der race-element, som jeg jo altid har været så nysgerrig på, lige foran mig. Det var meget unikt at kunne dele den passion med ligesindede hver dag, og jeg kom tættere og tættere på drømmen.

Kulminationen i Italien

Og til slut, i oktober 2023, kulminerer det hele så, da Sara Karlsgaard inviteres med ned til Finali Mondiali på Mugello-racerbanen i Italien for at være med som race-mekaniker i Ferrari Challenge. En oplevelse, der har gjort et stort indtryk, fortæller hun. 

- At gå i pitten med dæktryksmålere og være klar til at skifte fra slicks til regnvejrsdæk, hvis nu det begyndte at regne i sidste øjeblik eller ingeniørerne forudså noget. Det var kæmpestort og et kæmpe sus. 

Det kræver en vindermentalitet og at man er klar til at yde den ekstra indsats, som der bare skal til for at komme i Formel 1. Sara Karlsgaard, nyuddannet Ferrari-mekaniker

- Det med at ligge i de sene nattetimer med bilen løftet på ”air jacks” og skifte gearkasse på et par timer, og det her samspil med de andre mekanikere, det var virkelig lærerigt. Og så kan jeg afsløre, at det er en god idé at kunne italiensk, griner hun.

I dag er Sara Karlsgaard uddannet autoriseret Ferrari-mekaniker, og selvom drømmen altid har været at blive Formel 1-mekaniker, så vil hun nu lige bruge lidt tid på at tage luft ind og kigge sig rundt. 

For det har været en intens rejse at nå så langt, fortæller hun.

- Jeg har altid troet, jeg skulle være Formel 1-mekaniker. Jeg har været totalt fokuseret og haft tunnelsyn på, for det var jo det, der startede hele rejsen. 

- Men efter jeg var dernede på Mugello er jeg blevet i tvivl, om det også er der, rejsen skal slutte. For jeg prøvede jo at være racermekaniker der, og jeg kan mærke, at jeg er virkelig taknemmelig og stolt over at kunne skrive Ferrari-mekaniker på CV’et, men jeg ved ikke hvad den næste titel bliver.

Vil drømme stort 

Derfor skal der nu tages revanche for den rejse, som Sara Karlsgaard missede under corona. Det er tid til at få et nyt perspektiv på tingene, og hvem ved, hvad fremtiden bringer, som Sara Karlsgaard siger.

- Jeg skal lige lande i det hele. Det er svært at forstå, at jeg pludselig står her. Jeg har været så fokuseret i fem år på én ting, og nu er jeg i mål. Det er overvældende. Pludselig er der en masse muligheder, så det skal jeg lige lande i. Først og fremmest skal jeg ud at rejse og savne motorrummet igen, og så glæder jeg mig til at se, hvad det bliver til.

Og Sara Karlsgaard er stadig ikke bange for at drømme stort, som hun siger.

- Man kommer langt med passion, ihærdighed og arbejdsomhed. Hvis man er en teamplayer, så får man også et adrenalinsus af at se, at det går op i en højere enhed og at man kommer tættere på sejren ved godt arbejde i pitten. 

- Det kræver en vindermentalitet og at man er klar til at yde den ekstra indsats, som der bare skal til for at komme i Formel 1. Jeg glæder mig til at lande i det hele og drømme stort igen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.178