23948sdkhjf

Ny Whistleblowerordning for mellemstore virksomheder inden jul

Siden 2021 har loven om beskyttelse af whistleblowere omfattet store virksomheder over 250 ansatte, men fra den 17. december gælder reglerne også for mellemstore virksomheder mellem 50-249 ansatte. Derfor er det vigtigt at få etableret ordningen nu.

Det afgørende lovkrav om whistleblowerordningen, som nu også kommer til at gælde mellemstore virksomheder, skal sikre, at ansatte kan indberette og afdække mulige uregelmæssigheder vedrørende korruption, snyd med forhold inden for miljø- og forbrugerbeskyttelse, sikkerhed, finansielle/økonomiske transaktioner eller andre alvorlige forhold.

Da lovgivningen på området allerede træder i kraft den 17. december 2023, er det vigtigt at have taget stilling til hvem der skal varetage opgaven i den enkelte virksomhed – en intern whistleblowerenhed eller en ekstern partner?

Stort ansvar med indberetning og fortrolighed

Ved etablering af en intern whistleblowerenhed er et af de første og vigtigste skridt at udpege en betroet person/enhed, der kan modtage indberetninger fra whistleblowere i virksomheden. Denne skal være uafhængig af virksomhedens ledelse og er desuden ansvarlig for at sikre fortrolighed omkring whistleblowerens identitet og upartisk at undersøge indberetningens validitet.

Opgaven er ikke bare løst

Loven indeholder en række krav til etableringen af whistleblowerenheden, herunder krav til hurtigst muligt at kvittere for og følge op på indberetningerne. Kvittering for modtagelse af indberetning skal ske efter senest syv dage, og hvis indberetningen ikke er hurtigt afsluttet, skal der følges op med en tilbagemelding/status efter maks. tre måneder. Ordningen skal desuden kommunikeres ud til alle ansatte. Foruden kravet om, at virksomheden opretter en whistleblowerpolitik, er det nemlig også et lovkrav, at politikken kommunikeres tydeligt ud til alle, der kan indberette til ordningen.

Professionel rådgivning og assistance ved etablering af whistleblower-enhed

Hos Azets, en af Danmarks førende outsourcingpartnere inden for økonomi, løn og HR, tilbyder vi rådgivning om og assistance i forbindelse med etablering af whistleblowerordninger. Hertil kan vi hjælpe med at udarbejde selve den politik, der ligger til grund for whistleblowerordningen.

Tilbuddet omfatter desuden en sikker digital indberetningslinje og professionel, upartisk undersøgelse af indberetninger – alt sammen i overensstemmelse med den nye lovgivning.

I Azets har vi et team af erfarne HR-jurister, som dagligt rådgiver og assisterer virksomheder i komplekse spørgsmål relateret til ansættelses- og arbejdsret. Vores eksperter kan bidrage til at sikre, at jeres whistleblowerordning ikke blot overholder lovgivningen, men også harmonerer med bedste praksis, hvilket giver jer en omfattende og kompetent støtte i håndteringen af sådanne vigtige og følsomme sager.

Læs mere her, hvis du ønsker information om, hvordan Azets kan assistere i forbindelse med etablering af whistleblowerenhed og rådgive inden for alle ansættelses- og arbejdsretlige spørgsmål og problematikker.

azets.dk

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141