23948sdkhjf

UGENS LEDER Hvem vil købe Kinabiler?

Hvem køber Kinabiler, spørger Motor-magasinets Flemming Haslund i denne ugens leder. Det korte svar er dog ikke ”ingen.” Men det korrekte svar er ”ikke ret mange.”

SIDEN DET FØRSTE kinesiske elbilmærke MG i 2020 gik i land her i Danmark med Nellemann som importør, er det nærmest væltet ind over grænsen med nye elbiler fra det store land mod øst.

TRE ÅR SENERE er ét kinesisk elbilmærke blevet til otte – og flere er på vej. Bilerne tages her til og sælges på et bredt udvalg af måder: Nogle sælger på egen hånd deres biler udelukkende online – som fx Xpeng. Andre har valgt en traditionel importør – fx BYD, der tages hertil af danske, privatejede Nic. Christiansen Group. Og når det kommer til lager af reservedele og til service, er der et endnu bredere udvalg af løsninger – her viser kinesisk bilindustri sig som særdeles fantasifuld.

OTTE MÆRKER - STOR ståhej – alle taler om dem; de kinesiske elbiler. Men hvem køber dem så? Det korte svar er dog ikke ”ingen.” Men det korrekte svar er ”ikke ret mange.”

HØR DE NØGNE tal: Fra nytår til 31. maj i år har de nye Kinamærker i år solgt sådan her: BYD med Nic. Christiansen som importør: 47 biler. Nio, der er her i landet på egen hånd: 17 biler, Hongqi med K.W.Bruun i ryggen: 13 biler og Xpeng – på egen hånd: to biler.

FISKER HAR I ØVRIG solgt én – men nu er Fisker jo ikke kinesisk.

SÅ DER ER ikke gang i salget af de nye kinesiske elbiler – de nye mærker har et samlet salg på 79 de første fire måneder.

DERTIL KAN SÅ komme en problematik, som i første gang ikke har med selve bilerne at gøre, men det faktum, at de kommer fra Kina: Nemlig om kinesiske elbiler efterlader et spor om hvor de befinder sig, og om de kinesiske myndigheder får adgang til disse oplysninger – ordet TikTok-balladen runger her. Kan der rejse sig en generel uvilje mod bilerne, udelukkende fordi de kommer fra Kina? Måske ikke. Men som analytiker René Tønder siger i denne avis: Det geopolitiske kan ændre alting.

Hvem køber Kinabiler? Det korte svar er dog ikke ”ingen.” Men det korrekte svar er ”ikke ret mange.”

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078