DENSO eftermarkedsfokus – tændingsspoler af "stick"-typen
Fordi de var de dominerende tændspoler, der blev brugt af køretøjsproducenterne mellem 2000 og 2010, er "stick"-spoler, et design, der oprindeligt blev udviklet og patenteret af DENSO i 1997, i øjeblikket den mest almindelige tændspoletype på eftermarkedet. Selv om et stigende antal køretøjsproducenter siden 2015 har valgt COP-spoler, viser prognoser, at stick-spoler fortsat vil være den mest almindelige spole på eftermarkedet indtil i hvert fald midten af 2020'erne.
Selv om kvaliteten af originale spoler er meget høj, vil de, ligesom mange andre komponenter i biler, med tiden blive forringet og skulle udskiftes, men det ville være kortsigtet at montere andet end en erstatning af OE-kvalitet på værkstederne på grund af den vigtige rolle, de spiller, da motoren uden en fuldt fungerende spole simpelthen ikke ville fungere korrekt.
Der er dog to vigtige egenskaber ved tændspolen, der sjældent ses i andre bildele, og som også påvirker deres levetid og den efterfølgende udskiftning af dem. For det første genererer de meget høje spændinger på mellem 10 og 40 kilovolt, og for det andet holdes de sammen i et hærdet epoxyharpikshus, som ikke blot sikrer deres interne komponenter, men også isolerer dem fra den høje spænding, som spolen producerer.
Når tændingsspoler er monteret på motoren, er de ikke kun udsat for både høje og lave temperaturer, men også for termisk ekspansion. De elementer, de består af – hovedsagelig harpiks og metal – er dog fastgjort med epoxy, men har forskellige varmeudvidelseskoefficienter. Når de udsættes for forskellige temperaturer, betyder de forskellige varmeudvidelseskoefficienter i forbindelse med epoxyklemmens overlap, at der ikke er nogen mulighed for frigørelse af den høje termiske belastning. Hvis denne termiske belastning øges, kan epoxyen revne, hvilket resulterer i et brud på kobbertråden eller en lækage af højspænding, som reducerer den spænding, der tilføres tændrøret, hvilket fører til motorstop. Disse problemer er unikke for tændingsspoler. Så for at løse disse problemer anvendes der generelt gummi eller andre "dæmpende" materialer til at reducere termisk stress.
Stick-tændspoler
I modsætning til andre tændspoler er stick-spoler kendetegnet ved, at deres hovedkomponenter er anbragt i motorens tændrørshuller, et aflangt cylindrisk rum med en diameter på ca. 22-24 mm og en dybde på ca. 100-150 mm.
Da mange dele, som f.eks. den ydre plastkerne af huset, den primære vikling og den primære spole, den sekundære vikling og den sekundære spole og den centrale kerne samt epoxyharpiksen, skal placeres på et så begrænset sted, kræves der en høj teknisk kapacitet ved deres fremstilling. På grund af begrænsningerne i den tilgængelige plads anvender DENSO stick-spoler derfor også en teknik kaldet diagonalvikling til deres sekundære vikling, som gør det muligt at lave mange flere viklinger på mindre plads.
Udfordringerne
Da en stick-spole er lang og smal, er den termiske belastning i aksial retning i en stick-spole, der er forårsaget af det varmechokmiljø, den udsættes for, særlig høj, så DENSO anvender dæmpningsmateriale i den øverste og nederste ende af kernen for at afhjælpe dette problem. Dette materiale, som omfatter gummi, er underlagt DENSO's FEM-analyse og er derfor i overensstemmelse med de relevante fysiske egenskaber og dimensioner, noget, der mangler i mange ringere alternativer. Selv om nogle tændspoler fra andre virksomheder nu har diagonal sekundær vikling, er den indbyggede viklingsteknologi ofte ringe, hvilket også påvirker deres holdbarhed.
For at kunne fremstille en højtydende tændspole er det nødvendigt, at design, produktion og kvalitetskontrol i forbindelse med fremstillingen er på et højt niveau, fordi udfordringen er, at de skal bevare deres ydeevne i en længere periode. Så på trods af, at forskellen i ydeevne (udgangsspænding, energi osv.) mellem en ny DENSO-tændspole og en fra en konkurrent nogle gange kan være lille i starten, bliver forskellen tydelig i løbet af dens levetid, da forringet ydeevne med tiden påvirker pålidelighed og levetid.
Lad dig ikke narre af udseendet
Selv om tændspoler umiddelbart kan forekomme ens i udseende og indre struktur ved første øjekast, har de fysiske egenskaber af de materialer, den indeholder, en betydelig indflydelse. Så som en større OE-producent af spoler til køretøjsproducenter verden over undersøger DENSO konstant materialer, egenskaber, dimensioner og krav for at designe og fremstille sine tændspoler ved hjælp af det bedst egnede indhold for at levere den højeste kvalitet og mest langsigtede løsning til både OE og eftermarkedet.
Yderligere oplysninger om DENSO Eftermarkedsprogrammet findes online på: www.denso-am.eu