23948sdkhjf

Hold Dem til Volvo - reportage fra Sommers Museum

| Medlemsnyhed | Indrykket af Biltorvet.dk

Trænger du til lidt dansk/svensk nostalgi? Volvo har i mange år været et af de største bilmærker i Danmark, og nu hædres mærket af Sommers Automobile Museum over vinteren. Her kan du blandt andet se verdens måske ældste Volvo.

Broderfolkets eksportstolthed, Volvo, har lige nu sin egen særudstilling i Danmark, sært nok for allerførste gang i den tidligere Volvoimportørs eget museum, der jo naturligt nok rummer mange Volvo'er. Men museumsstifter og importør, den nu afdøde Ole Sommer, mente ikke, man kunne lave en ordentlig Volvo-udstilling uden den allerførste Volvo-model ÖV4, også kaldet Jakob, navngivet efter den første af ti prototyper.

Det kan han jo have ret i, men i 2017 kom ÖV4 så til museet via en af Ole Sommers personlige venner, der også havde et stort Volvomuseum, men som nu er lukket. Desværre døde Ole Sommer i 2018, 87 år gammel, men nu er det så lykkedes at realise Volvoudstillingen, behørigt med verdens første Volvo-model, og endda måske verdens allerældste Volvo. Det viste sig nemlig, at den gamle veteranbil fra 1927 nok er ældste overlevende af de 275 produktionsmodeller.
Fra Jakob bevæger udstillingens sig frem i tiden over 29 udstillede vogne, heraf 10 fra eget bilhus, mens resten er lånt. Over de store amerikansk inspirerede førkrigsmodeller til PV 444 og 544, den kendte Amazon, den rasende kønne P1800 sportsvogn, de firkantede klassiske kampvogne, 140 og 240-serien, til de første forhjulstrukne og hollandske Volvo’er, da de ejede DAF, frem til den fesengule voldsomvolvo 850 T5 R herregårdsvogn fra 1994.

Der er også en enkelt lastbil med i hyldesten, for Volvo overlevede på et tidspunkt kun ved at sælge den slags. Lastbilen er fra 1933 og restaureret til bedre end ny, kun ud fra samtidens fotos. Den er meget flot og imponerende, og på ladet er der en Penta-påhængsmotor, en sjov detalje, da den svenske skibsmotorfabrikant faktisk leverede motoren til den første Volvo - altså Jakob.

Det ruller
Den svenske kuglelejefabrik SKF støttede Volvo-eventyret økonomisk, og de kom også med navnet Volvo, der på latin betyder ...
Læs mere på Biltorvet her.


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Biltorvet.dk

Skagensgade 1,1
2630 Taastrup
Danmark
Biltorvet.dk

Send til en kollega

0.078