23948sdkhjf

Den franske hidsigprop – Renault 5 Turbo 2

| Medlemsnyhed | Indrykket af Biltorvet A/S

Vi får chancen for at køre en af bilhistoriens helt store ikoner – Renault 5 Turbo er lillebitte, men som en hidsig kamphund, har den noget af et ry. Vi tager legenden i nakken på en fransk racerbane.

Morgensolen spiller i lakken, mens morgenduggen forsvinder fra den lille franske hatchback. Vi er taget til en mindre fransk racerbane 80 kilometer øst for Paris, omgivet af hvedemarker, som her midt i juli bugner. Det er dog ikke en helt almindelig hatchback. Den brunrøde Renault 5 er den legendariske Turbo, og et kig på de muskuløse bagskærme afslører med det samme, at dette er en racerbil tæmmet til landevejen.

Den hjemvendte superhelt – Toyota Supra er en fest fra fortiden

Vi er inviteret til Frankrig af Renault. Det er nemlig præcis 40 år siden, Renault, som de første, der vandt et Formel 1-løb med en turboladet motor. Derfor har Renaults historiske afdeling samlet en række af mærkets turboladede biler fra før, det blev en selvfølge, at små økonomiske biler var turboladede.

Der er kun én model, som rigtig trækker i mig – Renault 5 Turbo 2. Alene designet er nok til at suge dig ind. Fra fronten og til dørene ligner Turbo den almindelige astmatiske Renault 5, men hvor døren stopper, starter bagskærmen, og så er der ellers bagskærm, så langt øjet rækker, kun afbrudt af indtagene til intercooleren.

De designmæssige omprioriteringer fra indkøbsvogn til bidsk kamphund er foretaget af Marcello Gandini fra Bertone. Han har et langt generalieblad, som tæller blandt andet Lamborghini Countach, Diablo og Lancia Stratos, og når man nu ved det, kan man genkende hans aggressive og kantede streger i 5 Turbo. Renault 5 Turbo var dog aldrig tænkt som en designøvelse, og det er nok her, legendestatussen er skabt. Renaults ledelse var nemlig blevet jaloux på selv samme Lancia Stratos og dens succes i rally. Sådan en baghjulstrukken racer med centermotor kunne franskmændene også bygge, og det gjorde de så. I januar 1980 stod 5 Turbo på motorshowet i ... 

Læs resten på biltorvet.dk her.


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Biltorvet A/S

Skagensgade 1,1
2630 Taastrup
Danmark
Biltorvet A/S

Billeder & videoer

Renault 5 turbo testet af biltorvet.dkRenault 5 turbo kørt af biltorvet.dk

Send til en kollega

0.095