23948sdkhjf

Historiske formelbiler i danske storbygader

Fra at være utænkeligt er gadeløb nu blevet prestigefyldt, og i København og Aarhus går det løs med blandt andet Formel biler.

MOTORHISTORIE I Jyllands hovedstad har røgen lige lagt sig efter Classic Race Aarhus 19.-21. maj med også en lang række interessante formelbiler på deltagerlisten. 5.-6. august byder Copenhagen Historic Grand Prix op til fartfest med nogle af de gamle formel biler for op mod 35.000 tilskuere.

Hvert år siden 1996 er den klassiske racerbegivenhed i København vokset både hvad angår deltagerantal og tilskuerantal. Da den spæde start gik for over 20 år siden, var det i centrum af selve København på brostenene foran Christiansborg Slotsplads, så til det nedlagte militærområde på Holmen, derfra til Fælledparken og nu på asfalten ved Bellahøj Park.

Trin til Formel 1

Vigtigste klasse ved CHGP er Formel Junior, som var en klasse, der var aktiv mellem 1958 og 1964 under FIA’ International Sporting Kommissionen. Filosofien var, at unge med race i blodet kunne komme til at køre for en overkommelig pris. Det blev hurtigt en succes, og her trådte mange af Formel 1 kørerne deres barnesko. Mange producerede biler, og ved udgangen af 1963 var der op mod 500 større eller mindre fabrikanter, der lavede biler til Formel klassen.

Men da Formel 1 bilernes motorer blev reduceret til et slagvolumen på 1,5 liter, og Formel 2 forsvandt, kom Formel klassen til at lide under det. Konsekvensen blev, at klassen forsvandt i 1964 for at blive erstattet af Formel 2 og 3.

Populær igen

I kraft af at der blev lavet rigtig mange Formel biler, har mange overlevet til i dag, og det er nogle af dem, vi kan få at se og måske genopleve under Copenhagen Historic Grand Prix. Af dem som drog megen nytte af Formel klassen har været berømte folk som Jim Clark, Peter Arundell, John Surtees, Denny Hulme og Lorenzo Bandini. //

Klasserne ved CHGP
Touring/GT op til 1971, under 1300 cm³
Touring/GT op til 1971, over 1300 cm³
Touring/GT op til 1986
Formel Junior
Se de tilmeldte kørere HER

Artiklen er en del af temaet FORMEL 1 / LE MANS .

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156