23948sdkhjf

Dobbeltmoms-sag: Genbrugere banker Skat

EU-Domstolen og to genbrugs-brødre sætter Skat på plads i sag om dobbeltmoms på brugte bildele.
MOMS Der blev serveret Othello-lagkage onsdag eftermiddag hos Sjelle Autogenbrug uden for Aarhus. Archie Elmholdt og resten af de ansatte på virksomheden fejrede nemlig, at de har banket Skat i en langvarig sag om dobbeltmoms.

- Det er simpelthen skønt, og det er en sejr for branchen for autogenbrugere i Danmark, at EU-Domstolen giver os medhold i den her sag, siger Arichie Elmholdt, da Motor-magasinet fanger ham på telefon midt i festlighederne.
Sagen kort

Sjelle Autogenbrug mener, at Skat i årevis har fejlfortolket EU-retten, når det kommer til at betale moms af brugte bildele. Skat anser nemlig de brugte bildele som nye, rent skatteteknisk. Et EU-direktiv tilbage fra 1994 slår dog fast, at autogenbrugere i EU, også i Danmark, må benytte sig af den såkaldte fortjenstmargenordning. I daglig tale er den også kendt som brugtmomsordningen.

Sjelle Autogenbrug har dog fået nok af Skat og har derfor trukket myndigheden i Vestre Landsret for at få afklaret, hvordan EU-reglerne skal fortolkes. Nu slår EU-Domstolen så fast, at autogenbrugerne gerne må benytte sig af brugtmomsordningen.


EU-Domstolen har nemlig givet de to brødre Archie og Marc Elmholdt, som er indehavere af Sjelle Autogenbrug, medhold i, at danske Skat i årevis har fejlfortolket EU-retten, når det kommer til moms på de brugte bildele, som er omdrejningspunktet i autogenbrugernes forretning.

Sjelle Autogenbrug fik tilbage i 2010 nok af Skat trak dengang myndigheden i Vestre Landsret for at få afklaret, hvordan EU-reglerne skal fortolkes. Nu slår den såkaldte EU-domstol altså fast, at autogenbrugerne gerne må benytte sig af den såkaldte fortjenstmargenordning - i daglig tale er den også kendt som brugtmomsordningen.

Siden 1994
Et EU-direktiv helt tilbage fra 1994 slår fast, at autogenbrugere i EU, også i Danmark, må benytte sig af den såkaldte fortjenstmargenordning. Ifølge Archie Elmholdt har sagen, der startede i 2009, virkelig trukket tænder ud:

- Vi har så mange gange været ved at droppe det hele og give op. Men onsdagens afgørelse fra EU-Domstolen viser, at det hjælper at være stædig og kæmpe imod, siger autogenbrugeren.

Han fortæller, at han i løbet af de sidste fire, fem år har mistet rigtig mange kolleger rundt om i branchen for autogenbrug i Danmark. Det skyldes, at andre medlemslande - selv fremhæver han især Sverige - har haft langt bedre konkurrencevilkår end i danske genbrugere, hvilket har resulteret i, at man erhvervsdrivende har måttet dreje nøglen om her i Kongeriget.

- Nogle har spurgt mig: Jamen er det ikke bare dejligt at slippe af med dine konkurrenter? Nej, mit svar har hele tiden været, at vi skal sørge for, at danske bilejere let og sikkert kan komme af med de biler, som kan skrottes. Og det gør vi bedst ved at sørge for, at danske autogenbrugere kan miljøbehandle biler forsvarligt, men også til priser, der kan konkurrere, siger Archie Elmholdt.

Tilbagebetaling
Men hvad så med tilbagebetaling? Foreløbigt skal EU-Domstolens afgørelse tages med tilbage til Vestre Landsret, hvor sagen mellem Sjelle Autogenbrug og Skat kører. Herefter kan Skat i sagens natur fortsat modsætte sig og anke den afgørelse, som Vestre Landsret med stor sandsynlighed træffer baseret på den europæiske domstol.

Samtidig skal Sjelle Autogenbrug og dets advokatfirma Bachmann/Partners Advokatfirma nu til at regne på, hvad genbrugerne er gået glip af i tabt omsætning og hertil kundeflugt.

- Det bliver bestemt ikke et nemt regnestykker, og vi har heller ikke haft til hovedformål at få penge tilbage. Vi har bare gerne villet tage det her principielle og juridiske slagsmål med Skat, fordi myndigheden, skulle man tro, bevidst har omgået EU-retten. Hvis det så kaster en godtgørelse af sig, så er det selvfølgelig ikke dårligt, siger Archie Elmholdt.

Han fortæller dertil, at Sjelle Autogenbrug ikke kunne have sejret over Skat uden især Birger Grøn Nielsen, der er talsmand for Bilgenbrug Danmark, og som også i Motor-magasinet løbende har fuldt sagen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109