23948sdkhjf

Forbrugernes vagthund lægger sig i selen

Fokus på forbundne biler, data og bilafgifterne fortsætter ind i det nye år for Forenede Danske Motorejere.
FDM Årets første kalenderblad er vendt, og vi har taget hul på 2017 med nye spændende udfordringer for både FDM og bilbranchens forskellige aktører.

Blandt de områder, FDM i det nye år vil have særligt fokus på, er problematikken omkring "connected cars" - forbundne biler - altså al den data, nye biler genererer om brugerne, og ikke mindst adgangen til dem. For FDM er det, som bilejernes forbrugerorganisation, helt afgørende, at bilejerne har adgang til og råderet over de informationer, deres bil opsamler og lagrer. Derfor vil vi også i 2017, i samarbejde med vores europæiske søsterklubber, arbejde for, at forbrugernes rettigheder sikres bedre igennem EU-lovgivningen, herunder retten til frit at kunne vælge værksted.

Netop det frie værkstedsvalg er en hjørnesten, der sikrer alle relevante aktører lige adgang til markedet til gavn for forbrugerne. Selvom langt størstedelen af branchen anerkender det vilkår, er der undtagelser, hvor både FDM og forbrugerne oplever en manglende velvilje og imødekommenhed, når det gælder om at lade andre servicere eller reparere bilerne. Her har særligt de nye aktører på markedet en opgave med at anerkende de gældende konkurrenceregler.

DET UVILDIGE SIKKERHEDSSAMARBEJDE Euro NCAP, som FDM er en del af, kan i år fejre 20-års jubilæum. Fra kun at kollisionsteste nye biler har testen gennem årene udviklet sig til en egentlig sikkerhedstest, hvor især de nye sikkerhedssystemer som automatisk nødbremse og fartbegrænser er afgørende for, hvor mange Euro NCAP-stjerner den enkelte bil kan få.

Som sidste års test viste, kan samme bilmodel imidlertid have forskellige antal Euro NCAP-stjerner alt efter udstyrsniveau. Det gør det ikke just nemmere for bilkøbere, der går efter den bedst mulige sikkerhed. Skal forbrugerne vejledes bedst muligt, kræver det, at den enkelte sælger dels kender til de nye systemer, dels kender til sikkerheden i det konkrete udstyrsniveau og dermed antal Euro NCAP-stjerner.

LIGESOM SIDSTE ÅR KAN bilkøberne også i 2017 glæde sig over, at registreringsafgiften er blevet sænket. Som en del af finansloven for 2017 har man hævet det såkaldte skalaknæk. Reelt betyder det, at biler fra omkring 200.000 kroner får glæde af den fulde effekt på knap 10.000 kroner.

FDM mener dog fortsat, at der er behov for en grundlæggende omlægning af registreringsafgiften, så den i stedet afspejler den enkelte bils miljø- og sikkerhedsmæssige egenskaber og ikke som i dag bilens værdi. Hvordan det kan gøres, skitserede FDM, sammen med Bilbranchen i DI og De Danske Bilimportører, i et oplæg i maj sidste år. Derfor havde FDM også gerne set, at registreringsafgiften var nævnt i trekløverregeringens nye regeringsgrundlag. Det skal dog ikke forhindre FDM i, også i det nye år, at arbejde for en omlægning og sænkning af registreringsafgiften.

FDM ser frem til endnu et år som forbrugernes vagthund og et fortsat godt og konstruktivt samarbejde med bilbranchen. Godt nytår.

Thomas Møller Thomsen,
adm. direktør, FDM

Artiklen er en del af temaet NYTÅRSUDTALELSER.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094