23948sdkhjf

40 år i autobranchens tjeneste

En jubilæumssnak med Jens Sørensen, som i år kan fejre 40 år i autobranchen. Interviewet foregik i hans favoritby, irske Dublin.
BRANCHE-JUBILÆUM - Jeg har fundet min rette hylde gennem bestyrelsesarbejde og som rådgiver i mit eget firma "The Wide View". Det meste af min tid er dog nu allokeret til rollen som strategisk rådgiver for Bent Jensen (T. Hansen Gruppen, herunder AD Danmark med mere). Her er der store og spændende ting i gang under en modig, visionær og dynamisk eneejer. Jeg tror min egen pensionstid indledes om 7-8 år. Jeg har stadig så meget jeg kan give videre, så min motor er stadig velsmurt. Jeg er også altid parat til at gå ind i en mentor rolle for unge talenter og ledere. Hos mig køber man ikke bare noget, man køber forhåbentlig meget.

Det siger 57-årige Jens Sørensen, tidligere topchef hos autogrossisten FTZ og Nordic Forum præsident. Her stoppede han i 2014, men er siden fortsat i eget regi - i firmaet The Wide View.

Interviewet med Jens Sørensen fandt sted lige inden jul - ikke i Middelfart, hvor han altid har boet, men derimod i den irske hovedstad, Dublin, som er gået hen og blevet Jens Sørensens yndlingsby.

- Dublin er blevet en oase for mig, forklarer musikglade Jens Sørensen, som gennem otte år var bestyrelsesformand for det irske salgsselskab under Hella og dermed kom til at lære den musikglade by at kende.

Og indkvarteringen foregår helst på hotellet The Clarence, ejet af den irske supergruppe, U2.

- Ud over musikken elsker jeg atmosfæren i Dublin - irerne er både sjove og afslappede, siger Jens Sørensen, som på sit forrige af fire musikalbum indspillede nummeret Florist in Dublin - om blomsterpigerne i byen.

Jens Sørensen

Født 18. juli 1959 i Middelfart.

Strategisk Rådgiver i The Wide View og T. Hansen Gruppen (herunder AD Danmark). Desuden aktiv i flere bestyrelser og advisory boards.

Første lederjob (regnskabschef) - 28 år gammel. I skiftende topstillinger gennem de sidste 30 år, herunder knap tre år i udlandet.

Folkeskole og realeksamen fra Vestre Skole i Middelfart.

Handelsuddannet (Fredericia-Middelfart Handelsskole).

Flere Merkonom fag/linier.

MBA1 fra Henley i England. Certificeret i Strategi/Ledelse/Salg/Marketing/Økonomi/Logistik/Produktion (metoder og metodikker).

Ledelses-mentor & coach.

Foredragsholder.

Komponist & tekstforfatter. Indtil dato fire studie album/komplette cd udgivelser.

Forfatter. Indtil dato seks bogudgivelser.


Smagen af frihed

Jens Sørensen begyndte sin karriere i autobranchen helt tilbage i 1977, da han kom i lære hos Lydex A/S i Middelfart. Siden gik turen om blandt andet DATI, Hella, FTZ og Nordic Forum, men hvad har været han driver gennem de 40 år.

- Jeg er igangsætter. Jeg er helt klart strategisk anlagt, herfra er jeg også hurtig til at omsætte tingene. Jeg har konstant nye ideer oppe i hovedet. Det kan være arbejdsmæssigt, eller i forbindelse med at lave et nyt musikalbum, skrive en ny bog eller udarbejde et nyt foredrag. Nogle mennesker følger bare strømmen - jeg ønsker og prøver at skabe strømmen. Jeg er helt klart mig selv. Det, der smager mig bedst, er smagen af frihed. Tænk sig hvor mange der går gennem livet med begrænset indflydelse på eget liv og jobsituation. De lader sig kue. De lukker øjnene, flyder blindt med, og håber at de kommer nogenlunde igennem dagen. Det er forfærdeligt, mener Jens Sørensen.

- Jeg var en ung knægt, da jeg fik chancen hos Lydex, som var datidens store danske producent af udstødningssystemer. En chance jeg tog til mig med udgangspunkt i en ydmyg sætning: "If you don’t have anything, you don’t know how poor you are". Jeg er hele tiden vokset med dette i baghovedet. Jeg er ud af en vidunderlig arbejderfamilie. Dejlige forældre, bedsteforældre og tre søskende. Alt blev delt og brugt flere gange. Vi fik gjort små ting store. Vi fik indpodet kampgejst. Herfra har ordene "flid og vilje" båret mig frem. Jeg sætter en ære i at nå mine mål, og så har jeg vovemod. Efter min grund-uddannelse blev jeg hurtigt chef - regnskabschef som 28-årig. Dette efterfulgt af et uforglemmeligt overlevelseskursus i Ardenner-bjergene i 1988. Her blev jeg for alvor modnet og fik lyst til at gå hele vejen. Sidenhen byggede jeg så kraftigt på min grunduddannelse - både herhjemme som i udlandet, forklarer Jens Sørensen.

Kampene er altafgørende

- Jeg tør godt at sige, at jeg er flittig og vedholdende. I nationalt som internationalt virke plejer jeg at sige: "Preparation leads to opportunities". Forberedelse og træning er vigtigt, men kampen er det altafgørende - det er først her, at mulighederne kan udleves og føre frem til sejr. Jeg anser mig selv som en slags all-round type - jeg kan bidrage tværorganisatorisk. Jeg søger også hele tiden at videreudvikle på mine egne ledelsesteorier, ligesom jeg er 100 procent løsningsorienteret. En ting er imidlertid sikkert - jeg bliver aldrig en kopi af andre, siger han.

- Jeg arbejder ud fra dynamiske principper - aldrig ud fra simple standarder og formularer. Jeg forfalsker ikke tingene, men udlever 100 procent min egen identitet. Det lyder smart, men jeg udretter det, jeg udtrykker. Alle kan købe og sælge et produkt etc. Det er alt det rundt omkring det hele, som gør forskellen - netop her er jeg stærkest. Så mit råd skal være: Udlev - først og fremmest det som er i dine egne tanker. Sørg for at blive en "frontliner" i stedet for en simpel medløber. Stil dig aldrig bagest i køen. Glæd dig også altid til den næste dag og få mest muligt ud af den. Glæd dig over dagen i dag, men få endnu mere ud af dagen i morgen. Lev som du helst vil og søg mod harmoni og sjælefred, opfordrer Jens Sørensen.

Kæft, trit og retning er sygeligt

Har du haft dårlige oplevelser?

- Jeg har været i et tysk system, hvor det til sidst bare handlede om "command-and-control". Det var dræbende og ikke til at holde ud. Mennesker, som bliver i et sådant system, er nærmest fortabt - de har jo reelt ingen indflydelse. Det er topstyring af værste skuffe. I sådanne systemer ruster tingene selv i godt vejr. Forfærdeligt. Hvis jeg kunne, nedbrød jeg sådanne systemer. Som den tidligere boksestjerne Marvin Hagler altid udtrykte det, når en modstander/forhindring skulle fjernes: "Destruct and Destroy". Ikke let, men muligt. Kæft, trit og retning er sygeligt. Det nedbryder mennesker. Jeg gider ikke at være i noget med tunge, tåbelige og fastfrosne regler - jeg skriver og lever efter mine egne regler. Husk derfor at du altid har friheden til at udtrykke dig - det er desværre bare de færreste, som tør det, siger han.

- Her elsker jeg Kenneth Blanchard. Han udtalte: "The key to successful leadership today is influence, not authority". Nogle af de dum-smarte, jeg har mødt, kunne have lært en hel del af den sætning. Noget af min livsmission skal derfor være at dræbe - og kæmpe imod - meget af det forbandede stads, tilføjer Jens Sørensen.

I Beatles’ fodspor

Har du p.t. nogle spændende projekter i gang?

- Jeg har en stor drøm om at gå i The Beatles’ fodspor - og det gør jeg så. Lige nu skriver jeg på nogle nye musiknumre. Det er så meningen, at de skal indspilles i Abbey Road Studios i London. Planen realiseres her i 2017. Desuden har jeg et nyt foredrag på vej, ligesom jeg pønser på et kursus for de dygtige danske automekanikere, herunder en mulig dannelse af en vækst- & indtjeningsforening for de samme interesserede automekanikere. De fortjener nemlig at tjene flere penge. Det omtalte kursus vil også kunne bruges af aktører/aftagere/reparatører i andre industrier, svarer Jens Sørensen.

Hvad har du undervejs været mest stolt over?

- I alle mine år som ansvarlig leder/topleder er det altid lykkedes mig at nå mine tal/budgetter. Ikke een eneste gang er det ikke lykkedes. Det føles godt. Ellers er jeg stolt over, at jeg både kan tiltrække mennesker, men sandelig også "rydde op i dem". Jeg er oprigtig konsekvent - og det er jeg stolt af.

Hård tid for eftermarkedet


Hvor tror du branchen bevæger sig hen?

- Jeg er ret sikker på opvind til bilproducenterne - de som har kapitalen til at udvikle sig videre. Ud imod forhandlere, importører og distributører tror jeg, at de vil vinde noget tabt terræn tilbage fra eftermarkedet. Tingene bliver konstant mere komplicerede, og de nye teknologiske tiltag og værktøjer/intelligente enheder (af nogle også kaldet "Carmunication") samt alternative energiformer med mere vil - til dels - komme til at gøre ondt på eftermarkedet. Når vi taler grossister og lignende, vil mange forsvinde eller blive opslugt. Jeg tror endda, at nogle af de største aktører i Danmark/Norden vil blive solgt/overtaget. Der er noget i gære. Vent og se, siger Jens Sørensen.

- Jeg giver den tanke et par år. Jeg ved - blandt andet - at LKQ/ECP og et par kendte kapitalfonde,længe har haft blikket rettet mod Danmark/Norden. Nogle af disse har nemlig bedt mig om info/input til eventuelle fremtidsinvesteringer. Et er helt sikkert: Afstanden mellem tier-1 producenterne, og helt ned til bilejeren, vil blive forsøgt afkortet. Der er ganske enkelt ikke plads fremover til alle de mellemled fremover, tilføjer han.

Amerikaniseret

En slutkommentar?

- Bortset fra otte mærkelige måneder har det været 39 år og 4 måneder med en masse sjov, store oplevelser, spændende tiltag og projekter. Heldigvis alt sammen med gode slutresultater. De bedste dog de første 21 år med Tenneco (Walker/Monroe). Jeg husker stadig tydeligt da Lydex/Walker - i min hjemby Middelfart - blev solgt til amerikanerne for 100 millioner kroner i december måned 1977. Ib Junggaard blev lidt rigere, end han var i forvejen. Jeg blev således "amerikaniseret" i mit allerførste virkeår. Jeg kan stadig se køberne køre op foran hovedbygningen. Det var stort. Tænk sig, at det nu er 40 år siden, siger Jens Sørensen, indsnuser Dublins luft og bemærker:

- Vi skal huske ikke at glemme.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125