23948sdkhjf

Små men sikre skridt fremad

Uddrag af formandsberetning fra generalforsamlingen i Bilbranchen den 25. maj.
BILSALG I den meget grundige beretning på Bilbranchens generalforsamling, inden selve årsdagen den 25. maj, kom formand Hans Vestergaard blandt andet ind på samfundsøkonomien, som forventes at fortsætte med små, men sikre skridt fremad.

- Ser vi på vores egen branche, kan vi igen i år konstatere, at der bliver solgt stadig flere nye biler, sagde han og hæftede sig ved salgsrekord i 2015 af nye biler med 240.000 lette køretøjer, heraf næsten 208.000 nye personbiler, samt en voldsom stigning i antallet af både nye vare- og lastbiler.

- Det høje bilsalg, kombineret med at forbrugerne igen vælger lidt større modeller, smitter positivt af på både bilforhandlernes omsætning, men også indtjeningen, der er stigende andet år i træk. Ifølge en ny rapport, Deloitte har lavet i samarbejde med Bilbranchen, er bilforhandlernes indtjening steget 30 procent på bare to regnskabsår. Dog er afkastet af den investerede kapital relativt beskedent og indtjeningen pr. ansat i en dansk personbilforhandler er fortsat mange gange lavere end hos bilimportørerne og lastbilforhandlere, sagde Hans Vestergaard i formandsberetningen.

Her kom han også blandt andet ind på dialogen med Skat, ejerskab til data, arbejdsmiljø, biløkonomuddannelsen og erhvervsuddannelser, hvor der den 1. august 2015 trådte en omfattende reform i kraft.

- Og arbejdet med at få reformens mål og gode intentioner ført ud i livet har været en højt prioriteret opgave i Bilbranchen i det forgangne år, sagde han.

559 medlemmer

Bilbranchen tæller i skrivende stund 559 medlemmer, som beskæftiger i alt cirka 14.000 personer eller omkring 28 procent af de beskæftigede i branchen.

Tilgangen af nye medlemmer samt først og fremmest en positiv udvikling for flere af Bilbranchens eksisterende medlemmer har gjort, at Bilbranchen i det seneste år har kunnet øge den samlede lønsum med cirka 190 millioner kroner.


Politisk udspil med FDM

- I sidste uge lancerede Bilbranchen i samarbejde med FDM og De danske Bilimportører et fælles udspil til omlægning af de danske bilafgifter. Udspillet argumenterer for, at den danske registreringsafgift skal lægges om til en teknisk baseret afgift, der opkræves løbende og er lavere end tilfældet er i dag. Det er første gang, det er lykkedes at få FDM med på så stort et fælles politisk udspil, og det giver grund til optimisme, sagde Hans Vestergaard.

- I Norge var det således først, da branchen fandt fælles fodslag med forbrugerne, at det deroppe lykkedes at komme af med den værdibaserede afgift. Vi vil gøre vores til, at det også lykkes herhjemme, påpegede han og tilføjede:

- Udspillet bliver i øvrigt fulgt op på Folkemødet på Bornholm i juni. Bilbranchen vil være til stede på Folkemødet igen i år og vil ligesom sidste år tilbyde politikere et lift til og fra Allinge i plugin-hybridbiler. Koncepter blev afprøvet sidste år med stor succes. Det giver mulighed for i ro og mag at tale med politikerne om problemerne med afgiftssystemet samtidig med, at man triller rundt i et praktisk eksempel på problemet.

Mere bilkarriere

- For netop at sikre den rette arbejdskraft til branchen i fremtiden søsatte Bil-branchen i februar sidste år image- og rekrutteringskampagnen - Bilkarriere. Og kampagnen har båret frugt ud over al forventning – og det er med lige så store ambitioner og forventninger, at vi nu har taget hul på kampagnens andet år, sagde Hans Vestergaard i beretningen.

- Vores fokus i år er at gøre Bilkarriere.dk endnu mere synlig i de unges daglige nyhedsstrøm, og vi har lagt en målrettet medieplan, som sikrer synlighed på de medier, hvor målgruppen færdes, så som Facebook, Instagram, Google og Youtube, tilføjede han.

- Mere end 35.000 har allerede besøgt Bilkarriere.dk, og der har været fem millioner visninger i målgruppen. Der er over 2000 fans på Bilkarrieres Facebookside, og kampagnens film er blevet afspillet mere end 25.000 gange. Godt 800 unge er skrevet op i interessebanken, og Bilbranchen er løbende i kontakt med dem alle om branchens uddannelses- og jobmuligheder. Det er nogle resultater, der taler deres eget sprog, og som vi er rigtigt stolte over, oplyste formanden.


Garantiordning på vej

Også Ankenævn for biler var emne i formandsberetningen:

- Om Ankenævnet kan det slås fast, at forbrugerne har taget det godkendte ankenævn til sig, og at antallet af klager er stabilt, sagde han.

Ankenævnet har således i 2015 modtaget 580 klager. I 2014 var tallet 570. Fordelingen af sagerne mellem køb og reparation samt udfaldet af sagerne er nogenlunde uændret i forhold til tidligere år.

- I de afgjorte sager fik forbrugerne enten fuldt medhold eller medhold i det væsentligste i 123 sager, svarende til 39 procent. Medholdsprocenten er stort set uændret i forhold til 2014.

Når man ser på fordelingen af sagerne på de tre organisationers medlemmer, stod Autobranchen Danmark for 57 procent af medlemsklagerne, Dansk Bilbrancheråd for 24 procent og Bilbranchen for 19 procent af klagerne over medlemmer, sagde han.

- I nogen tid har de tre bil-organisationer i Ankenævn for biler arbejdet for at få en fælles garantiordning op at stå. Garantien skal dække forbrugere, der har fået ret i en sag ved Ankenævn for biler, men hvor den indklagede autovirksomhed ikke efterlever nævnets afgørelse og ikke har indbragt denne for domstolene. Vi har købt domænenavnet ”bilgaranti.dk” og arbejder på en fælles lancering og indledende markedsføring af garantiordningen. Endvidere laver vi en fælles hjemmeside med elektronisk formular, som relaterer til bilklage.dk. Jeg regner med, at garantiordningen kan lanceres efter sommerferien.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078