23948sdkhjf

Forhandlere bør nøje overveje nye vilkår

Bilinfos vilkår begrænser forhandlerens ret til egne data, mener AutoBranchen Danmark. Bilinfo selv afviser kritikken.
BILANNONCER Fredag den 13. maj modtog brugere af Bilinfo en e-mail, som varslede nye vilkår gældende fra 1. juli 2016. De nye vilkår er formentlig et forsøg på at få forhandlerne til at acceptere, at Bilinfo har retten til de data, som forhandleren selv har indtastet på Bilinfo, oplyser AutoBranchen Danmark.

- Ændringen kan i værste tilfælde betyde, at forhandleren ikke selv kan bestemme over de data, de har indtastet, og som er lagret i Bilinfosystemet. Det vil sige at forhandlerne risikerer ikke selv at kunne bestemme, hvordan og hvor de vil annoncere. I AutoBranchen Danmark anbefaler vi, at forhandlerne grundigt gennemlæser og overvejer konsekvenserne af de nye vilkår, før de accepterer dem, udtaler Christine Jans, jurist i AutoBranchen Danmark.

Ændringer

Ifølge AutoBranchen Danmark indebærer de nye vilkår blandt andet ændring af punkterne om tredjemands og bilforhandlernes kopiering af data, som bilforhandleren selv har overført til Bilinfosystemet.

Efter punkt 13.4 giver kunden (forhandleren) Bilinfo ret til at hindre og påtale tredjemands kopiering eller anvendelse af hele eller dele af de data, der er i Bilinfos systemer, uanset om der er tale om:

1) Informationer, som kunden har overført til Bilinfos systemer ved indtastning, upload eller på anden vis, eller

2) Data, som i øvrigt findes i Bilinfos systemer, herunder i tilfælde, hvor der sker crawling (kopiering) af Bilinfos tjenester eller tredjepartstjenester (forhandlerhjemmesider mv.), hvortil de pågældende data er overført.

Opsigelse inden 1. juli

I punkt 13.5 får kunden ret til selv at anvende de informationer (tekst og billeder), som kunden selv har overført til Bilinfos tjenester, hvilket også er i overensstemmelse med de hidtidige vilkår. Fra juli 2016 kræves der dog, at der ikke sker hel eller delvis kopiering af annoncer eller andet, som er oprettet via Bilinfo. Vilkåret understreger, at forbuddet også omfatter kopiering, der foretages af tredjemand på kundens vegne.

Ved væsentlige vilkårsændringer skal brugeren acceptere de ændrede vilkår. Bilinfo har meldt ud, at de i denne uge vil sende beskeder ud via Bilinfo programmet og Bilinfo.net, hvor brugerne vil blive bedt om at tilkendegive, at de har læst de nye vilkår.

Hvis brugeren ikke vil acceptere de nye vilkår og vil opsige abonnementet, skal dette meddeles til Bilinfo inden den 1. juli 2016.

AutoUncle-sagen

E-bay, som ejer Bilinfo, sagsøgte AutoUncle i 2014, da de mente, at koncernen havde eneret til de data, som forhandleren taster ind i Bilinfo, og AutoBranchen Danmark gik i maj 2015 ind i sagen på AutoUncles side. Århus Byret fandt den 24. august 2015, at det ikke var godtgjort, at forhandlere ved brug af Bilinfo til oprettelse af annoncer afskæres fra at lade annoncerne indeksere, når indekseringen omfatter de rådata, som forhandleren har indgivet i Bilinfo, som det praktiseres af AutoUncle.

Byretten vurderede heller ikke, at forhandlerne havde forpligtet sig over for Bilinfo til at modsætte sig indeksering af annoncer i det omfang, de ligger på forhandlerens egen hjemmeside, uanset at annoncen er genereret ved brug af Bilinfo, oplyser AutoBranchen Danmark.


Svar fra Bilinfo: Vi vil ikke eje data

- Vi vil gerne understrege, at vi med de nye brugerbetingelser ønsker at gøre det klarere, at vi ikke vil eje data, hverken tekst og fotos. Det har vi også givet tre eksempler på, siger Jan Lang, som står for kommunikationen hos eBay/Bilinfo. Han mener dermed, at AutoBranchen Danmark har fået de ændrede betingelser helt galt i halsen.

- Vi har fået nogle reaktioner vedrørende vores præsentation af de nye betingelser, hvor brugerne skulle læse hele hele igennem, før de kunne arbejde videre i programmet. Det var for hård en måde, og det har vi lavet om, så man kunne vente med læse betingelserne igennem til et passende tidspunkt. Det er vi kede af, siger Jan Lang.

- Kun to forhandlere har netop afleveret en opsigelse: Den ene fordi han lukker, og den anden som ikke sælger biler nok. Det har således ikke noget med de nye vilkår at gøre, tilføjer han.

Jan Lang oplyser, at Bilinfo ikke har hørt fra AutoBranchen Danmark om advarslen til deres medlemmer.

- Vi har ellers kontakt til de andre brancheforeninger. Men AutoBranchen Danmark må jo gøre, som de vil, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.22