23948sdkhjf

Lifte og løftebrud

Den ugentlige leder fra autobranchens uafhængige fagblad.
VI KENDER ALLE HISTORIEN om David, der besejrede kæmpe Goliath ved at udnytte et hul i rustningen og skar hans hoved af i triumf. Den lille mand mod overmagten, der fokuserede og vandt, selv om det så håbløst ud fra start. På samme måde ser vi en ildsjæl i liftbranchen, der kæmper mod hvad han kalder uretfærdighed og overmagten – i form af Arbejdstilsynet – for at højne liftsikkerheden på de danske værksteder.

VI BRINGER I DENNE uge en omtale af en konkret sag med modsatrettede synspunkter for en række lifte på Aarhus Tech af mærket Space, som også står på mange af landets værksteder – er de i orden, eller er de ikke? Arbejdstilsynet mener ja. Den lille liftservice-mand nej. Og hverken skolen eller vi andre kan umiddelbart gennemskue, om liftene er dødsfælder, hvis der sker et slangebrud. Prøvningsinstitutter som Force Technology og Teknologisk Institut har takket nej til at være teknisk opmand i konflikten, hvor flere brancheaktører taler om pengeinteresser og klemte tæer.

DEN LILLE MAND HAR i over 10 år – uden held – påpeget fejl og mangler på en række lifte på markedet. Hans påstand er, at langt størsteparten af landets lifte mangler sikkerhedssystemer. Vi håber, at især Dansk Metal, der organiserer mekanikerne under liftene, vil tage affære – måske i højere grad end indtil nu, hvor man blot har iværksat en liftservice-guide til værkstedsejerne i samarbejde med arbejdsgiversiden.

TING TAGER TID. Og således har Arbejdstilsynet i flere år været bekendt med lille Davids kritikpunkter. Uden virkelig at udrede liftmarkedets tilstand. Nuvel, tilsynet har andre, og måske mere presserende, opgaver. Og vi mangler ganske rigtigt ”den rygende pistol” i form af dødsulykker på grund af liftnedfald i autobranchen. Men ulykker med legemsbeskadigelse HAR der været – se blot billederne her i denne uges fagblad. En statistik eksisterer ikke. Mekanikere og værkstedsindehaverne melder ”Ingen problemer”. Spørgsmålet er, om de kan gennemskue den latente fare? Vi imødeser enten en teknisk opmand eller den bebudede retssag i den konkrete sag. For vi vil have syn for sagn – uden nødvendigvis Goliaths hoved på et sølvfad.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125