23948sdkhjf

Dansk firma skal effektivisere bilproduktion

I Lyngby ligger virksomheden Swantec inde med softwareviden, der skal gøre bilproduktionens punktsvejseapparater mere stabile i et netop afsluttet EU-projekt.
Et stort problem for bilindustrien er, at punktsvejsningselektroderne bliver slidte, og derved kan robotterne ikke svejse videre. Det sætter en prop i bilproduktionen, og hvis det sker for ofte, kan tabet for producenterne være store millionbeløb.

Derfor har projektet kaldet "smartdress" kørt siden slutningen af 2011 og har modtaget mere end otte millioner kroner i EU-støtte, og her har det danske firma Swantec været et var de syv firmaer, der nu er ved at lave den afsluttende rapport på projektet, som blev færdiggjort i november.

- Projektet gik godt. Der er blevet lavet to patentansøgninger, som vi afventer svaret på. Det bliver et helt nyt system til vedligeholdelse af kontaktelektroderne ved punktsvejsning, siger Wenqi Zhang, adm. direktør og stifter af Swantec, der netop været til det sidste møde med alle de involverede partnere i England.

Forlænget levetid

De syv partnere, der kommer fra Italien, Tyskland, Finland, Storbritannien og altså danske Lyngby, håber på, at det produkt, der er udløberen af projektet, kan være på markedet i slutningen af 2014.

- Dette projekt har lavet et nyt, selvjusterende system, der oftere kan rengøre elektroderne og derved sørge for at holde dem i god stand. Det foregår igennem en ny metode, der fjerner meget lidt materiale, hvilket betyder, at det kan rengøre elektroder mange flere gange i løbet af elektrodens livstid. Denne nye teknologi forlænger levetiden flere gange og modvirker derved de nedbrud, der koster dyrt for bilindustrien, forklarer Wenqi Zhang.

Værdifuld erfaring

Wenqi Zhang kom til Danmark fra Kina i 1989 og startede ti år senere Swantec, der ligger i forbindelse med DTC. De har i smartdress-projektet stået for at udvikle softwaren til det kommende produkt, hvor de har trukket på deres snart 15 års erfaring fra svejsebranchen.

Det er også igennem deres samarbejde med flere af de involverede partnere, at virksomheden i første omgang kom med i projektet. Efter et par års arbejde kan bilindustrien glæde sig til, at det færdigudviklede produkt står klar.

- Vi mangler stadig den sidste udvikling, men det vil være en stor fordel for bilproduktionen, når det står klar, mener Wenqi Zhang.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078